З війни на фронті – на війну за стіни

1437 0

Ми у соцмережах:

З війни на фронті – на війну за стіни

Десять років на недобудований «будинок вчителя» на території колишнього олександрійського інтернату у Рівненському районі практично не звертали уваги. Проте від минулого року за будівлю на понад три сотні квадратів точиться чимала боротьба. Приміщення попросили віддати під квартири чотири учасники АТО, одразу після цього рівненська районна влада заявила, що зробить там житло для дітей-сиріт.

Андрий_Саган (3)

Учасник АТО Андрій Саган на засіданні комунальної комісії облради
На початку 2000-х будинок, за який нині сперечаються, будували як помешкання для чотирьох вихователів інтернату. Проте коштів на завершення не вистачило. Минулого року сам інтернат через малу кількість вихованців вже реорганізували під школу-інтернат, а частину його будівель давно забрали під дитячі будинки сімейного типу. Усе загадане майно належить обласній раді. Торік до неї звернулася з клопотанням Олександрійська сільрада. Через близькість до полігону та чималу кількість місцевих учасників АТО до неї надходять десятки звернень від військовиків про забезпечення їх житлом чи землею, як це передбачає законодавство. А земельних ділянок в Олександрії, яка за 20 хвилин їзди від Рівного, уже практично немає, тож у селі і згадали про недобудовану споруду.
Тетяна_Михасюк (2)
Тетяна Михасюк
- Будівля понад 10 років нікому не була потрібна, навіть документів на неї немає, - розповідає олександрійський сільський голова Тетяна Михасюк. – На сесії сільради депутати прийняли рішення взяти її у комунальну власність нашої територіальної громади, виготовити усі потрібні документи і видати чотирьом учасникам АТО ордери на квартири. У хлопців є руки і голови – вони доведуть приміщення до ладу, аби жити зі своїми сім’ями. А у створення там дитячого будинку сімейного типу я не вірю, у районному бюджеті не знайдуть потрібних мільйонів на реконструкцію будівлі. До голосування на торішній сесії облради так і не дійшло. Бо Рівненська РДА після звернення АТОвців попрохала, аби споруду віддали на баланс району – обіцяють вкласти у неї кошти і поселити дві родини, які виховуватимуть прийомних дітей. Як зазначають в обласній службі дітей та молоді, кількість сиріт на Рівненщині зростає. Лише за минулий рік осиротіли 204 дитини, тож чиновники вважають, що будівлю в Олександрії не варто передавати на щось інше, окрім виховання дітей. Щоправда, в історію про будівництво дитячого будинку сімейного типу в Олександрії не вірять ні АТОвці, ні частина депутатів облради.
Михайло Кириллов
Михайло Кириллов
- Швидше всього, комусь цікавий шматок землі у лісі, адже будинок має хорошу локацію, - зазначає обласний депутат Михайло Кириллов, до чийого виборчого округу входить Олександрія. – Ідея віддати недобудоване приміщення АТОвцям виникла у мене з сільською головою, коли говорили про проблеми громади. Питання винесли минулої весни на розгляд ради, практично ні в кого не було заперечень, а в останній момент на президії депутати трьох фракцій, які формують більшість у раді, питання зняли з порядку денного сесії. Тепер пропонують чотирьом АТОвцям відмовитися від квартир і взяти земельні ділянки. Але як вони за нинішніх економічних умов зможуть побудуватися? Цього тижня комунальна комісія облради проголосувала, аби повторно винести проект рішення про передачу будівлі Олександрійській сільраді на червневу сесію. Проте районні чиновники, вирішили обласні депутати, до засідання ще мають зустрітися з учасниками АТО і запропонувати їм альтернативу. - Ми відмовилися б від планів на будівлю, якби були певні, що там дітей-сиріт поселять, - розповідає учасник АТО Андрій Саган. – Але за вісім місяців, відколи обласна рада наше питання відклала, районна влада нічого не робила, щоб не лише на словах задекларувати свою готовність вкласти кошти у зведення дитячого будинку сімейного типу. Тим паче, що на дві прийомні сім’ї, які виховуватимуть до десяти дітей, цей будинок замалий. Мене та ще трьох хлопців, які претендують на житло у цьому недобудованому приміщенні, мобілізували у березні 2014 року. Один з хлопців досі лікується від поранення, інший отримав інвалідність. Усі ми пройшли війну, я так і залишився при військовій частині. Олександрія інтернат
Територія колишнього інтернату в Олександрії
До слова, заступник голови Рівненської РДА Сергій Подолін зазначив на комісії, що районна влада лише декларує про готовність вкласти кошти у будинок, аби там жили сироти, проте не наполягатиме, щоб обласні депутати пристали на пропозицію, зважаючи, що претендують на житло ті, хто воював на сході.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також