Дискусії повинні бути не на майданах, а у Верховній Раді

1533 0

Ми у соцмережах:

Дискусії повинні бути не на майданах, а у Верховній Раді

Свою позицію щодо нинішньої політичної ситуації в державі висловив журналістам регіональних ЗМІ під час засідання медіа-клубу "На власний погляд" Микола Рудьковський, екс-міністр транспорту та зв'язку, а нині — головний соціаліст України. Він наголошує, що непрофесійні дії нової влади стали головною причиною того стану, в якому нині опинилася країна. Якби своєчасно було прийнято відповідні рішення, на сході не було б фактично неоголошеної війни.

Микола Рудьковський

Микола Рудьковський під час зустрічі з журналістами регіональних ЗМІ
Микола Рудьковський наголошує: в нинішніх умовах на ключові посади в країні повинні призначати професіоналів, а не "своїх", "відданих" чи "партійних" фігур. На жаль, підкреслює політик, зараз можна спостерігати протилежне.

Допомога людям Донбасу — найкращий аргумент

За словами Миколи Рудьковського, політикум України діє з великим запізненням. Саме тому ситуація не тільки не стабілізується, а навпаки — загострюється: — Можу порівняти це з порізаним пальцем. Замість того, щоб вчасно обробити рану, ми дотягуємо до того, що потрібно ампутувати руку… Я був у Луганську відразу після захоплення приміщення обласного управління СБУ. Поспілкувавшись із людьми, зрозумів, що розробляється аналогічний сценарій до кримського. І якщо негайно не почати діяти, то це може призвести до катастрофи. Повернувшись до столиці, зареєстрував у Верховній Раді постанову про введення надзвичайного стану в Луганській, Донецькій та Харківській областях. І можу з упевненістю сказати: якби тоді було введено надзвичайний стан, трагедії, яку ми маємо на Донбасі, не сталося б. Миколу Рудьковського обурює бездіяльність політикуму, який побоявся вводити відповідні рішення через президентські вибори. Каже: ввівши зміни до законодавства, можна було провести вибори навіть в умовах воєнного стану. Однак ні до виборів, ні після них влада не спромоглася прийняти вольове рішення. — Я не буду давати оцінку діям тих чи інших посадових осіб, але вважаю, що такі невчасні рішення — не що інше як непрофесіоналізм! — заявляє Микола Рудьковський. Пригадуючи своє спілкування з керівниками військових підрозділів із Криму, політик зауважує: вони розповідали, якби своєчасно отримали відповідний наказ, ні кримський парламент, ні уряд не були б захоплені, а відтак і військові частини. — Міністр оборони тоді мав би сісти на вертоліт і облетіти всі частини, щоб вони відчули, що Україна з ними. На жаль, нині маємо сотні тисяч людей, які страждають від наслідків нерішучих і непрофесійних дій. На Донбасі склалася аналогічна ситуація, - наголошує Микола Рудьковський. Політик впевнений, найкращим кроком, який можуть зробити не тільки політики, а й всі громадяни України, — є підтримка жителів східних регіонів: — Не треба сподіватися, що люди на Донбасі відразу змінять своє ставлення до української влади. Але якщо приїхати до людей з допомогою, підтримкою, посприяти їм у відбудові шкіл, лікарень, дитсадків, це буде найкращий аргумент за єдність країни. Кращий за зміни до Конституції.

Нові лідери і громадські активісти повинні прийти у парламент

Якщо ж говорити, власне, про зміни до Основного Закону, то тут, впевнений політик, слід діяти виважено, вносячи їх на розгляд парламенту не пакетом, а окремо. — Окремо слід розглядати питання місцевого самоврядування, окремо — питання скорочення депутатського корпусу, окремо — зняття депутатської недоторканності. Виділити в окрему поправку варто і мовне питання. Наприклад, по решті питань "Свобода" може взяти участь у голосуванні, а в цьому питанні не братиме участі принципово. Це той шлях, яким треба іти, бо будемо говорити чесно: велика частина українського політикуму не хоче, щоб зміни до Конституції було внесено, — коментує Микола Рудьковський. Надзвичайно важливими, на думку політика, є й зміни до Закону про вибори: — Вибори до парламенту сьогодні потрібні, аби Верховна Рада отримала мандат довіри народу. Адже пройшло багато змін, багато політичних подій, і це є умовою зняття напруги в суспільстві. Але ми повинні зробити все для того, щоб у парламент змогли прийти нові люди, нові громадські активісти, нові лідери. Щоб найбільш активна частина людей була представлена в парламенті, щоб дискусії відбувалися не на майданах, а у Верховній Раді. Микола Рудьковський впевнений, домогтися якісно нового складу парламенту можна завдяки зниженню прохідного бар'єра та впровадженню відкритих партійних списків. Політик також наголошує на необхідності скоротити кількість депутатів принаймні до 400 осіб. — Кожен регіон має бути представлений у парламенті. І визначати, хто представлятиме ту чи іншу політичну силу, має не лідер партії, а жителі області. Тоді депутат реагуватиме на позицію і потреби людей, - наголошує Микола Рудьковський.
Галина КОТУЛЬСЬКА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також