Гаманець покликав у дорогу

2190 0

Ми у соцмережах:

Гаманець покликав у дорогу

Ще недавно українці вирушали за кордон за товаром. Тепер їздять за грішми. Якщо на початку 1990х років Україна була країною човників, де всі торгували всім, привозили з Туреччини і Польщі торби із ширвжитком і розпродавали його, то в ХХІ століття країна увійшла вже в ролі однієї з найбільших у Європі постачальників робочої сили. Приблизно 1112% українців (близько 4,8 млн. осіб) працюють нині за кордоном — така статистика Організації економічної співпраці й розвитку. Щоправда, українські чиновники говорять про менші масштаби трудової міграції — приблизно 22,5 млн.

Куди їдуть Загальне правило, що діє стосовно майже всіх трудових мігрантів світу, — вони їдуть, по-перше, у найближчу розвинуту країну, по-друге, у країну, з якою є спільні історичні, культурні, язикові корені. Наприклад, із країн Латинської Америки їдуть здебільшого в США, а з Алжиру й інших країн, які раніше були французькими колоніями і домініонами, — у Францію. Україна не є винятком. Два найпотужніших потоки українських трудових мігрантів йдуть у Росію (близько 2 млн. осіб, здебільшого зі Східної України) і Польщу (близько 1 млн., здебільшого із західних регіонів). Південь України більш «всеядний» у плані трудової міграції — звідси їдуть в усіх напрямках. А от центр країни зовні «мігрує» трохи менше — тут частина потенційних мігрантів «відтягує» Київ. У столицю також їдуть із Західної України. Деякі експерти прогнозують, що Київ і Київська область будуть все більше відтягувати на себе трудових мігрантів. Адже за офіційними даними Держкомстату, середня зарплатня в столиці України вже перевищує 400 доларів, у той час як середня зарплатня трудових мігрантів у Росії становить зараз близько 370 доларів. Загалом показово, що дві третини українських трудових мігрантів працюють в економічно не найрозвинутіших країнах і не за найвищі зарплати. От і виходить, що українці їдуть працювати в Польщу в середньому за 430 доларів на місяць, а поляки їдуть у Німеччину працювати більш ніж за тисячу доларів. Показово також, що серед наших мігрантів «східного напрямку» домінують чоловіки, які знаходять роботу здебільшого на будівництві. Тут дуже популярне багате Підмосков’я, де доморослі будівельники з багатьох країн СНД будують дачі. А от серед мігрантів «західного напрямку» такого яскравого дисбалансу за статевою ознакою немає. Звідти виїжджають жінки в Східну Європу, Італію, Іспанію, Португалію — як на нелегку фізичну роботу на місцевих заводах, так і на приватні роботи — доглядати за літніми людьми і дітьми, прибирати і т.п. У більшості випадків їде на заробітки найпрацездатніше населення — до 40 років.

Скільки заробляють Нещодавно міністр економіки Анатолій Кінах зробив необачну заяву: багато підприємств України простоюють через те, що українці подалися на заробітки за кордон. От тільки міністр поплутав причину з наслідком — не через те заводи не працюють, що українці їдуть, а українці їдуть, оскільки не змогли знайти у своїй країні роботи з гідною зарплатою. І українська держава не може їх ні в чому звинувачувати. Тим більше, що за останній рік саме трудові мігранти своїми заробітками багато в чому врятували валютну політику, коли зовнішньоторговельне сальдо між експортом і імпортом товарів упало до — 6,67 млрд. доларів. За даними Інституту демографії і соціальних досліджень, громадяни України щорічно заробляють за кордоном від 4,7 до 7,5 млрд. доларів. При цьому, за підрахунками спеціалістів, близько 60% зароблених коштів українці привозять на батьківщину. За даними Національного банку, у 2006 р. в Україну через банківський сектор надійшло близько 2 млрд. доларів заробітків трудових мігрантів, ще близько мільярда доларів прийшло через спеціалізовані системи грошових переказів. У той же час, як вважає помічник глави Нацбанку Андрій Гайдуцький, реальний прибуток трудових мігрантів і його надходження в Україну набагато вищі — 21,3 млрд. доларів, або чверть ВВП України. Майже половина цієї суми надходить з Росії, на другому місці — Італія, далі — Польща. Виходить, що за рік українці на батьківщину пересилають майже стільки, скільки вклали в країну іноземні інвестори за всі роки її незалежності. При цьому велику частину зароблених грошей українці привозять із собою, не бажаючи переплачувати за банківські послуги. В Україні зароблені гроші витрачають в основному на купівлю предметів побуту, а також житла. Саме надходженням «мігрантських» грошей багато експертів пояснюють зростання цін на нерухомість у багатьох регіонах України. Доходить до дивного — у Тернопільській області, яка традиційно входить у трійку регіонів з найнижчою зарплатнею і найвищим безробіттям, ціна квадратного метра однокімнатної квартири в обласному центрі перевалила за 1 тис. доларів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також