Гречка — продукт «не політичний». Чому ж дорожчає?

1496 0

Ми у соцмережах:

Гречка — продукт «не політичний». Чому ж дорожчає?

Ще минулого літа експерти аграрної галузі пояснювали, що гречка стає практично дефіцитом. Прем’єр Микола Азаров днями почав вникати в проблему і прийшов до висновку, що у держави є достатні запаси гречки, і доручив провести у всіх областях ярмарки та імпортувати крупу.

Ще минулого літа експерти аграрної галузі пояснювали, що гречка стає практично дефіцитом. Прем’єр Микола Азаров днями почав вникати в проблему і прийшов до висновку, що у держави є достатні запаси гречки, і доручив провести у всіх областях ярмарки та імпортувати крупу. Міністр АПК днями підрахував, що пересічний українець за рік споживає всього 2 кг гречки, і нема з чого їй бути таким «політичним продуктом». За рік українці з’їдають 150 тис. тонн гречки, а решта йде на насіння і запаси, і теоретично торішнього врожаю повинно було нам вистачити. Однак в останні дні гречка подорожчала на третину — за цю крупу просять 16-20 грн.

Причини подорожчання крупи Гречки почали менше сіяти. Посіви гречки в Україну з 2000 року щорічно знижувалися відсотків на 11% — до 712 тис. га в 2001-му до 215 тис. га в 2010-му. Відповідно, недорахувалися і врожаю: він впав з 480 тис. тонн до 165 тис., а роздрібні ціни на крупу зросли в шість разів. Спекулянти наживаються. Насправді власних запасів нам до травня вистачить, просто гречку притримують, не хочуть продавати дешево, користуючись тим, що поповнення немає, кажуть експерти. У вересні виробники продавали сировину (неочищену гречку) по 6 тис. за тонну, а зараз по 10-11 тис. — у наявності банальне бажання заробити (а собівартість виробництва — близько 2 тис. грн., тобто ще до виробництва крупи на ній «наварюють» пристойно). Але в основному великі партії гречки затримуються у скупників. Держава вкотре підняла тему імпорту китайської крупи, щоб врегулювати гречаний бум на наших ринках. За словами експерта, українських любителів гречаної каші це не врятує. Двадцяти тисяч тонн, про які говорить уряд, вистачить, щоб трохи збити ціни, але їх з’їдять за півтора місяця. Ринок «устаканиться» іншим шляхом. 25 гривень за кілограм — справді неадекватна ціна, пересічному покупцеві вона не підходить, гречку перестануть купувати. Помста торговців зерном. Низька врожайність і спекуляція — не єдині причини подорожчання. Штучне стримування ринку через квотування продажу зерна завжди призводить до неадекватної реакції, вважає перший віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Сергій Прохоров: — Торговці зерновими не можуть продавати кукурудзу і пшеницю так, як їм вигідно, от і вирішили відігратися на гречці, створивши штучний ажіотаж. Її в нас не так багато, щоб запропонувати на експорт, та і в Європі її майже не їдять. І якщо комусь потрібно заробити гроші до посівної, то кращий вихід — скооперуватися з товаришами по цеху і здійняти паніку. До цього, за словами Прохорова, додалася непродумана експортна політика Міністерства АПК. Два роки до цього гречку майже не сіяли, а перед цим довгий час рентабельність її виробництва була майже нульовою, і фермери від неї відмовилися. Наступного року проблем бути вже не повинно. Міністерство АПК дало команду, щоб у кожній області якийсь ліміт полів відводився під гречку. Але наступний урожай тільки в жовтні, а до того часу дешевої гречки не бачити, навіть якщо завезуть китайську — її обіцяли в роздрібі за 14 грн./кг, і це змусить українських торговців знизити ціни всього гривень на п’ять.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також