«Грипа шаліє…»

3772 0

Ми у соцмережах:

«Грипа шаліє…»

Насувається нова хвиля грипу, а отже, з'являється привід зазирнути в історичне минуле — зокрема, пригадати, як цей вірус сприймали люди і які методи лікування пропонували тодішні лікарі.

Грип історична довідка 1

Число газети «Новий час» за 1937 рік
У науково-довідковій бібліотеці Державного архіву Рівненської області є підшивки газети під назвою «Наш час», яка видавалася ще за Польщі у Львові, в 30-х роках ХХ століття. В одному з її номерів за 1937 рік якраз і йдеться про маловідому на той час хворобу і шляхи боротьби з нею. Грип історична довідка 2
Стаття «Грипа» Любомира Беча
Любомир Беч, автор статті «Грипа», так ознайомлює з недугою читачів газети «Новий час»: «Грипа шаліє, тисячі людей звалює щоденно з ніг, забірає від праці, переповнює хворими лічниці. Бо оце ми є свідками нової па ендемії, яка поволі перекочується понад Європою. Грипа (інфлюенца, іспанка) це заразлива недуга. Назва походить від французького слова «gripper» зловити, схопити… …Епідемія грипи шириться комунікативними шляхами. Джерело інфекції — хвора людина, або так звані бакцильоносці, які самі не хворіють на грипу, лише розсівають заразки… Епідемія грипи шириться дуже швидко, так що в 2-3 місяцях опановує цілу Європу, опісля поволі погасає…» Автор стверджує, що на швидкість розповсюдження епідемії впливає високий атмосферний тиск повітря, пересичений озоном, «який дразнить віддихові шляхи та приготовляє в цей спосіб підложжя для розповсюдження мікробів грипи. Нема якоїсь спеціальної схильності до грипи, у всіх людських рас виступає вона в однаковій формі. Не відіграває ролі ані стать, ані вік». Автор згадує про епідемію 1918-1919 рр., за час якої перехворіло 50 відсотків усього населення Європи, і зауважує: на основі статистичних даних стосовно цієї епідемії був зроблений висновок, що людина після грипу має імунітет на 9 місяців.
Грип історична довідка 3
Рівняни в той час не дуже переймалися проблемами грипу, але список лікарів Рівного, який подається в Адресній книзі міста за 1931 рік, досить великий.
Тим, хто захворів, автор рекомендує «негайно положитися до ліжка, добре вкритися, пити багато гарячих напоїв, прийняти аспірин або пірамідон та викликати лікаря». «Тому, що епідемії грипи так невблаганно скошують тисячі людських жертв, віддавна старалися вишукати якісь запобіжні способи проти грипи. Потрібно перервати на який час щоденний ритм життя, позамикати бюра, школи, кіна і т.д., але це можливо хіба в теорії. В практиці був лише одинокий такий у світі випадок і його наводить професор Глюзінський; це під час листопадових днів 1918 року, коли в час боїв завмерло життя міста, зупинилася епідемія грипи, яка тоді шаліла у Львові. Під час епідемії потрібно уникати більших людських зборищ, головно тоді, коли маєте катар (нежить). Відокремлювати хворих на грипу, не вживати спільних рушників, посуди. Дехто каже, що добрим запобіжним способом є вживання дуже малих доз хініни. Взагалі сильний, загартований організм нелегко піддається грипові. Відпорність організму треба підживлювати добрим сном, уникати перевтоми, дозувати працю, не вживати алкоголь, одним словом, як це популярно кажуть, треба шануватися». Ось такі рекомендації надавали 79 років тому. Як бачимо, вони мало відрізняються від сьогоднішніх.
Олена ГУМІНСЬКА, архівіст Державного архіву Рівненської області.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також