Японські вчені в рамках нового дослідження встановили, що люди, які регулярно вживають чай або каву, мають на 15% знижений ризик смерті в літньому і середньому віці.
У дослідженні взяли добровільну участь 90 тис. осіб віком від 40 до 69 років. Випробовуваних попросили відповісти на запитання анкети. Після чого вчені стежили за смертністю і співвідносили отриману інформацію з раціоном харчування. Виявилося, що 1-2 чашки кави в день знижують ризик смерті на 15%; 3-4 чашки в день, зі слів учених, діють ще краще. Однак не варто перевищувати цю кількість, так як ефект буде вже зворотний для здоров'я. Подібні властивості дослідники виявили і у зеленого чаю. Проте людям з артеріальною гіпертензією потрібно обережно ставитися до кави і чаю, оскільки ці напої призводять до звуження стінок судин. Механізм позитивного впливу кави і зеленого чаю на організм поки вивчений не до кінця, але, найімовірніше, головним тут є кофеїн, що міститься в обох напоях, вважають дослідники з Токійського університету.