Природа заклала в пшеничне і житнє зерно комплекс життєво необхідних харчових речовин: білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мінеральних сполук. У хліба є безліч переваг — він ніколи не приїдається, добре засвоюється, а також допомагає роботі ферментів шлунково-кишкового тракту. Крім того, м’яка консистенція дозволяє легко і повністю подрібнювати хліб, роблячи його доступним для травних соків. За рахунок його споживання людина задовольняє на 30% потребу в калоріях, більш ніж наполовину у вуглеводах, вітамінах групи В, солях фосфору і заліза, на третину — в білках.
Існує кілька видів лікувального хліба. Безсольовий — для людей із захворюваннями нирок, серцево-судинної системи, хворих на гіпертонію; зі зниженою кислотністю — для хворих на гастрит і виразкову хворобу, хліб із зниженим вмістом вуглеводів — для хворих на діабет і тих, хто бореться із зайвою вагою, а також безбілкові вироби для хворих на фенілкетонурію, целіакію та інші недуги. Корисні хлібобулочні вироби і з підвищеним вмістом харчових волокон — природних адсорбентів, сприяють виведенню з організму небажаних компонентів, які можуть потрапити з забрудненого навколишнього середовища. Вживання хліба з додаванням харчових волокон нормалізує артеріальний тиск і рекомендується при атоніях кишечнику, ожирінні, серцево-судинних захворюваннях. Але мало хто звертає увагу на нюанси, які можуть перетворити цей продукт у розсадник бактерій. Зокрема, майже весь хліб, виставлений на продаж, лежить на полицях без будь-якої упаковки. Якщо продавець торкається хліба брудними руками, то через тріщини у виріб потрапляють різні хвороботворні мікроби. Що призводить не тільки до того, що продукт починає швидше псуватися, але й стає небезпечним для здоров’я. В Україні, згідно зі стандартами, хліб може упаковуватися і в папір, і в поліпропіленову плівку. Але жорстких норм, за якими хліб, що надходить у продаж, має бути упакований, на жаль, немає. У той же час поліетиленові пакети, якими багато продавців намагаються вирішити питання безпечного продажу хліба, не дуже хороша альтернатива, тому що цей метод здатний захистити хліб тільки в момент продажу, але ніяк не в момент доставки з підприємства в торгову точку. Крім того, продаж і зберігання хліба в поліетиленових пакетах — це створення сприятливого середовища для розвитку хвороботворних мікробів, небезпечних для здоров’я. Ці пакети не призначені для зберігання та реалізації хлібобулочних виробів. І якщо гарячий хліб упакувати в пакет, то це надасть неприємного запаху навіть найсвіжішій булці. Упаковка має бути «дихаючою», оскільки утворення конденсату не дуже добре позначається і на якості, і на терміні зберігання виробу.