Хворих корів — на ковбаси

5003 0

Ми у соцмережах:

Хворих корів — на ковбаси

Багато рівнян купують молоко, сир та масло на стихійних ринках у бабусь з села, бо продукція ця смачніша, без усіляких домішок рослинних жирів, як у магазині. Однак мало хто знає, що є ризик, споживши ці продукти, заразитися смертельною хворобою — лейкозом. Це захворювання в останні п’ять років значно поширилось серед великої рогатої худоби на Рівненщині. І не тільки лейкоз загрожує споживачам м’ясо-молочної сільськогосподарської продукції, свійські тварини також хворіють на туберкульоз, яким теж можуть заразити людей.

Лейкозом можна заразитися через молоко — Хворіти на лейкоз — вірус, який спричиняє рак крові, — худоба на Рівненщині, можна сказати, почала з 2006 року, — говорить начальник головного управління ветеринарної медицини в Рівненській області Микола Романюк. — Із 69 тисяч голів великої рогатої худоби, перевіреної торік у фермерських господарствах, було виявлено 2072 хворі тварини. Найбільше їх було виявлено у Дубровицькому районі, де три господарства ми навіть оголосили неблагополучними і ввели там карантинні заходи — це ПСП «Промінь», СПП «Хлібороб» та СВК «Жаденський». Хворих корів ізолювали від здорових, проте карантин там триватиме доти, доки усім здоровим коровам не зроблять повторний аналіз і він не дасть негативного результату. Що стосується власників домашніх господарств, то в таких було досліджено близько 137 тисяч голів великої рогатої худоби, з яких виявлено 1323 хворих тварини. Єдиний вихід для господаря, в якого виявили лейкозну корову, — здати її на забій, тому що ця хвороба невиліковна, тварина може заразити нею інших тварин, а через молоко — й людей. — Допускається, що цю корову можна продовжувати утримувати при умові, якщо вона ізольована від інших тварин, пасеться окремо, а її молоко споживається тільки коли воно пастеризоване, — каже п. Романюк. — Господар може утримувати тварину протягом двох років з різних причин — корова може бути тільною або не набрати ще достатньо ваги для того, щоб її здати. Проте рано чи пізно її потрібно здати на м’ясо, яке не є небезпечним для людського здоров’я, якщо піддається обробці. Забій таких корів відбувається під нашим наглядом. Їхнє м’ясо господар має право здати лише на підприємство з виробництва ковбасних продуктів і ні в якому разі — на продаж в сирому вигляді. І якщо власники фермерських господарств дотримуються наших рекомендацій, то селяни-господарі часто відмовляються це робити, говорячи, що корова є їхньою годувальницею і діти не обійдуться без молока. Таких господарів теж можна зрозуміти, адже хвору корову здають за низькою ціною, а нова корова коштуватиме набагато дорожче. Станом на січень цього року на Рівненщині налічується 1147 лейкозних корів. Найбільше хворих тварин ветеринарні спеціалісти виявляють у північних районах області. Селяни скаржаться, що деякі ветеринари навмисне ставлять корові діагноз «лейкоз», щоб люди здавали їх на м’ясо за низькою ціною. — Заготівельники, безумовно, спекулюють на цінах на здорову та хвору корову, проте який сенс ветеринарам навмисне ставити такий діагноз? — заперечує п. Романюк. — Вони ж не можуть змусити людину здати цю корову! Ветеринари радять селянам частіше перевіряти своїх корів на наявність хвороби. Дослідження таке — безкоштовне, лише 3 гривні доведеться заплатити за препарат.

Корова кашляє — шукайте туберкульоз Обласний фтизіатр, заступник головного лікаря з лікувальної роботи Рівненського обласного протитуберкульозного диспансеру Микола Ординський стверджує: — Туберкульоз уражує все живе, що є на планеті. Не тільки людей, а й тварин, навіть риб. Хворіють і корови, і свині, й коні, і кури. Ось чому курей не можна тримати більше двох років, а корову чи коня, якщо помічаєте, що тварина кашляє, обов’язково потрібно перевірити на наявність захворювання. Людина може заразитися від хворої на туберкульоз тварини повітряно-крапельним шляхом, через молоко та м’ясо. — Корова може кашляти і від глистів, й від інших хвороб, — уточнює Микола Романюк. — Ми щорічно проводимо планове дослідження тварин на виявлення туберкульозу, проте ще ні разу не виявляли типову реакцію на хворобу. Атипова реакція була — у 53 із 176 тисяч перевірених тварин. Така реакція не означає, що тварина хвора на туберкульоз, скоріше, вона є носієм атипових мікобактерій, які діють як туберкульозні, хоча фактично не є такими. І все ж незважаючи на те, що туберкульоз виліковний, санітарні норми передбачають, що таку тварину потрібно віддати на забій протягом п’яти днів після виявлення хвороби під наглядом ветеринарів, які потім беруть біоматеріал на дослідження. Від туберкульозу таких корів не лікують — це надто дорого. Їхнє м’ясо теж віддають на виробництво ковбас. Найкраща профілактика для тварин від таких хвороб, за словами п. Романюка, — це годування хорошим сіном, комбікормом, а також сонце та зелена паша у теплий період року. Можна давати й мінерально-вітамінний комплекс, про який господарю розкажуть у ветеринарній аптеці. Усе це зміцнює імунітет тварини. Взагалі ж ветеринари радять не тримати корову довше дванадцяти років, а курей — довше двох років.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також