Неякісний газ чи погані прилади?

3496 0

Ми у соцмережах:

Неякісний газ чи погані прилади?

Дедалі частіше можна почути нарікання від споживачів газу на його якість. Основний аргумент, який наводять люди з власних спостережень — різке збільшення об’ємів використаного газу на ті ж самі потреби.

Пенсіонер Анатолій Ярошенко звернувся в редакцію «РВ» зі скаргою на якість газу. Він припускає, що газ навмисно розбавляють, щоб заробити більше на споживачах. — У мене трикімнатна квартира з автономним опаленням, — розповідає Анатолій Ярошенко, — котел та газовий лічильник я поставив три роки тому. Взимку порівнювати кількість використаного газу дуже складно, оскільки вона залежить від того, наскільки холодна зима. Влітку простіше, адже газ використовуємо для підігріву води та приготування їжі. Я помітив цікаву тенденцію: у попередні роки ми використовували за літній сезон в межах сорока кубів газу, а минулого року кількість зросла вдвічі. Хоча ми більше митися не стали, кількість людей, які мешкають у квартирі, не збільшилася, їжі готувати більше ми не стали. Спочатку я думав, що це проблеми з котлом, майстер його оглянув і сказав, що він цілком справний. Згодом я дізнався від своїх знайомих та сусідів, що вони теж помітили різницю. Якось по телебаченню дивився передачу, в якій саме про це йшлося. Виявляється, подібна проблема існує й в інших областях. Можливо, газ чимось розбавляють, тому його калорійність зменшується. Газові ж лічильники рахують не калорійність газу, а його об’єм. От і виходить, що через те, що він неякісний, споживачі змушені більше його використовувати, відтак більше платити.

Коментар Олексій Тарасюта, головний метролог ДП «Рівнегаз»: — Заміри якості газу ми проводимо щотижня. Те ж саме роблять ще кілька окремих акредитованих лабораторій, показники у всіх майже ідентичні. Калорійність газу в області на 5% вища від встановлених стандартів. За останні десять років показники якості газу нижче від стандарту не опускалися. Скарги людей на те, що хтось розбавляє газ, безпідставні. Можу аргументувати цифрами: взимку щомісячно споживається близько 100 мільйонів кубометрів газу в області. Уявіть собі, які мають бути компресори, щоб такий об’єм газу розбавити, таких потужних агрегатів просто не існує. Нарікання споживачів на нібито неякісний газ я скоріше пов’язую з психологічним аспектом. Газ нині досить дорогий як для підприємств — 4,7-4,8 гривні за метр кубічний, так і для населення — 1,5 гривні за метр кубічний. У нас в області кількість абонентів щорічно збільшується в середньому на 5-20%, кількість же використаного газу внаслідок впровадження енергозберігаючих технологій зменшується на 10%. Люди навчилися рахувати гроші, а об’єми використаного газу — ще не дуже. Власне, як і не до кінця навчилися економити газ. Досить часто це залежить від технічного стану самих котлів, колонок та інших газоспалюючих приладів. Наприклад, мало хто звертає увагу на те, що термін експлуатації котлів становить 10 років. Після цього їх потрібно або міняти, або проводити капітальний ремонт. Так і з іншими приладами, з часом якість роботи будь-якої техніки погіршується. Кожен може сам порахувати, скільки його газові прилади використовують газу, є норми. З котлами прорахувати складно, все залежить від технічних характеристик. На решту ж газових приладів є середні показники використання газу, приміром, одна конфорка газової плити використовує за годину приблизно 180 літрів газу. Газова колонка за годину використовує в середньому 2,5 кубометра газу. Якщо показники використання газу вищі за ці норми, прилади працюють не на повну потужність.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також