Південний берег Криму: лікує не тільки море та сонце

2227 0

Ми у соцмережах:

Південний берег Криму: лікує не тільки море та сонце

З усіх курортних місць Криму найдорожчою є Ялта та її околиці. Однак відпочинок саме тут — найцікавіший та найкомфортніший. Перш за все, добиратися до Ялти дуже зручно — до Сімферополя курсують потяги чи не з усіх обласних центрів України, в тому числі й щоденний потяг із Рівного. А уже із столиці Криму до курортних місць вибір транспорту чималий: через кожні півгодини курсують автобуси у різні напрямки, а окрім них, і тролейбуси. Близько 80 кілометрів від Сімферополя до Ялти можна подолати й тролейбусом: довше, але економніше. Та й сама дорога цікава — з одного боку любуєшся зеленими, трішки схованими у хмарах вершинами гір, з іншого — безкрайнім морем, що виблискує на сонці.

Чому південний берег Криму?

Розповідає директор дочірнього підприємства ПрАТ "Укрпрофоздоровниця" Станіслав Чаплоуцький: — Ми не можемо наздогнати турецькі курорти за рівнем сервісу, проте ми виграємо завдяки унікальній природі та своєрідному клімату. Звісно, якщо люди хочуть приїхати до моря, аби посмажитися на сонці, тоді можна обирати турецькі курорти, але якщо людина хоче оздоровитися, тоді варто їхати до нас. Кліматотерапія — ось те, чим виняткове південне узбережжя. Гірське, лісове та морське повітря створює унікальні можливості для покращення здоров'я. У людей існує стереотип, що до Криму потрібно приїздити влітку, коли спека. Але з погляду медицини найкращі сезони — осінь та весна. Море і повітря тоді чистіші, ніж влітку. А навесні цвітуть хвойні дерева, пилок яких — чи не найкращі ліки для людей, що мають хвороби дихальних шляхів. Пилок сухий, тому він глибоко очищає бронхи та легені хворих. Недарма саме у нас пролягає відома стежка Боткіна — близько 12 кілометрів у горах, поміж хвойних дерев — за допомогою прогулянок по ній відомий лікар лікував хворих на туберкульоз. Кандидат медичних наук і головний лікар санаторію "Україна" Ігор Душкін радить: — Людям, у яких хворі органи дихання, раджу приїздити навесні або восени. Проте алергікам варто їхати лише у вересні-жовтні, коли немає цвіту. Лікувати сечовий міхур — влітку, коли тепло, а от хвороби серця та кровоносної системи краще у неспекотні пори року. Будь-якої пори на користь кримський клімат буде людям із хворобами нервової системи та опорно-рухового апарату. Для хоча б найменшого ефекту від лікування пробути тут варто 10 днів, не враховуючи 1-2 дні, що підуть на акліматизацію. Для лікування ж потрібно не менше 18 днів, а ще ліпше — приїздити до Криму на кілька місяців.

Здравниці Криму

Санаторіїв на південному узбережжі Криму чимало. Лише в околицях Ялти — близько десятка, кожен з яких може вмістити від 300 до 1000 відпочивальників за раз. Деякі санаторії є клінічними, кожен має свій профіль, тобто спеціалізується на лікуванні певних хвороб. Зрештою, усі пропонують певний перелік медичних послуг: від стандартних, як-от масаж, ароматичні ванни, душ Шарко, фізіотерапія чи можливість медичного огляду, до новинок медицини. Зокрема, у санаторіях Криму можуть запропонувати діагностику з аромомузикою, що допомагає стабілізувати психологічний стан людини, лікує панічний страх та анорексію. У кабінетах фотохромотерапії або ж кольородіодної терапії можуть відновити структуру уражених клітин. Новинкою кримських здравниць вважають кріосауни. У них людину буквально заморожують на дві-три хвилини, бо ж температура всередині кабінки опускається до понад 50 градусів нижче нуля. Таке охолодження стимулює роботу усіх органів. Окрім того, кріосауни користуються популярністю серед тих, хто хоче схуднути або помолодшати — за один сеанс людина спалює тисячу кілокалорій, а шкіра підтягується уже з першого разу. Пропонують відпочивальникам і сауни з інфрачервоним світлом, які, на відміну від кріосаун, обігрівають організм. Користується популярністю серед тих, хто приїздить у Крим оздоровлюватися, і лазерна терапія, яка очищає кров, бронхи і навіть допомагає зростатися кісткам і тканинам організму.
Морське повітря покращує здоров'я
Є в деяких санаторіях Криму і ванни, в яких неможливо намокнути. Бо вони з вуглекислого газу. У таких ваннах, де людину загортають у поліетилен і напускають туди СО2, відбувається тренування організму та поліпшується кровообіг. Незважаючи на те, що в околицях Ялти немає власних лікувальних грязей, відпочивальникам пропонують привезені сакські грязі. Зокрема, тим, у кого проблеми із зубами, у санаторії "Ай-Петрі" можуть зробити маску з грязі на ясна. До слова, окутують у санаторіях не лише багнюкою, а й шоколадом. Таке солодке обгортання покращує шкіру. Та й приносить своєрідне естетичне задоволення. Шоколад після процедури змивають. Щоправда, лікарі розповідають, що ті, хто проходив таку процедуру, пробували шоколад ще й на смак. Незважаючи на те, що у здравницях Криму більшість апаратури — нового типу, збереглися і екземпляри ще середини минулого століття. Зокрема, за допомогою збереженого ще з 1956 року приладу в "Україні" роблять франклінізацію — електричним полем стимулюють кровообіг у мозку. Процедура ефективна при остеохондрозі та мігренях. До слова, відчуття під час проходження таких процедур приємні — виникає враження, що голову масажують. Ні для кого не секрет, що Крим відомий ще й вином, яке вживати радять усі лікарі. У тих санаторіях, де столове вино відпочивальникам не подають, пропонують замінити його екстрактом поліфенолів, які навчилися виготовляти з винограду науковці Національного інституту винограду і вина "Магарач". Поліфеноли мають сильну антиоксидантну дію, знижують стреси, а також розширюють судини, унеможливлюють утворення тромбів, а отже, і виникнення інфарктів. Концентрат поліфенолів, на відміну від вина, яке містить алкоголь, можна вживати дітям.

Мистецький присмак Криму

Південне узбережжя завжди було місцем відпочинку відомих людей. Лише біля Ялти після них збереглося чимало архітектурних див ХІХ-ХХ століть. Зокрема, палац княгині Гагаріної, що розташований між Ялтою та Алуштою, на території санаторію "Утьос". Будівля була зведена на початку ХХ ст. у романському стилі, чим нагадує середньовічні замки. Замок любові, або ж Ластівчине гніздо, розташований на краю скелі у Гаспрі, — чи не візитка південного узбережжя Кримського півострова. Щоправда, нинішній замок — це копія, побудована у 60-70-х роках ХХ ст., оригінальна готична будівля, збудована бароном Штейнгелем, була зруйнована під час землетрусу у 1927 році. Нині на майданчик біля замку впускають не більше 20 відвідувачів, оскільки є загроза, що скеля може обвалитися. Проте охочих відвідати Замок любові чимало, не лякають навіть 1200 сходинок, що ведуть до скелі від дороги. Хворий на тиф Лев Толстой по кілька місяців гостював у знайомої — графині Паніної, що проживала у Гаспринському замку, серед багатого парку, посадженого ще у 30-х роках ХІХ ст. Парк, як і палац, зберігся донині. А з легкого пера Льва Толстого місцина отримала назву "Ясна Поляна". Нині там — однойменний санаторій, а у самому замку — музейна експозиція, присвячена Толстому. - Замок потребує реконструкції, - розповідає директор санаторію Олена Попова. — Ми уже почали його ремонт. Після його закінчення, у замку запрацює фонтан, який бив зі стіни замку. Після реконструкції розширимо експозицію, присвячену графу Толстому. У замку збереглися деякі меблі, каміни та годинник ще з ХIХ ст. Ми зв'язалися з родичкою Льва Толстого, яка погодилася допомогти у наповненні фондів музею. До речі, у замку є привид. У правому крилі приміщення — лікувальний корпус. Уже багато відпочивальників бачили там примару жінки. Місцеві жителі підозрюють, що привид — це перша власниця замку, княгиня Голіцина. Вона була досить суворою, але справедливою жінкою. Її боялися усі, навіть місцеві чиновники, і потайки називали її "баба-чорт з гори". Крим був улюбленим місцем відпочинку царської сім'ї Романових. Палацовий комплекс у Лівадії російські царі купили у 60-ті роки ХІХ ст. Старий замок родина вирішила знести, натомість на його місці у 1911 році збудували новий, відомий нині як Лівадійський палац. Це була літня резиденція імператора Миколи ІІ та його дружини Олександри Федорівни. Царська родина приїздила до Криму потягом у Севастополь, а уже до Лівадії добиралася на своїй яхті. Особливістю південного узбережжя є парки з реліктовими рослинами. Кожен санаторій має свій парк. У деяких навіть проводять екскурсії, розповідаючи туристам про властивості кожного посадженого виду.

Про ціни

Відпочивати в околицях Ялти дорого. Це найдорожча курортна місцина в Україні. Найбільш дороге проживання — у готелях. Деякі за один день просять тисячі гривень. Економ-варіант — винаймати житло у місцевих мешканців. Якщо поодаль від моря, то у гарячий сезон проживання однієї людини обійдеться у 80-150 грн. Чим ближче до моря, тим ціни вищі. Чи не найбільш вигідним є проживання у санаторіях ПрАТ "Укрпрофоздоровниці". Лише поблизу Ялти є сім таких здравниць: "Ай-Петрі", "Лівадія", "Місхор", "Ясна поляна", "Україна", "Орлине гніздо", "Курпати", "Утьос". У липні-серпні найдешевше проживання у них буде від 340 грн. за один день. У міжсезонний період, восени чи навесні — від 260 грн. У ціну путівки входить триразове, а у деяких санаторіях і чотириразове харчування, а головне, лікування — близько 80% медичних послуг, що є у санаторіях, для власника путівки — безкоштовні. Усі санаторії мають свої басейни та пляжі. Окрім того, для відпочивальників організовують туристичні поїздки по околицях Ялти.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також