На Крит, до нащадків Зевса

1777 0

Ми у соцмережах:

На Крит, до нащадків Зевса

Звісно ж, на Криті є все — тепле кришталево-чисте море, що омиває острів з усіх сторін, яскраве сонце, яке світить і гріє майже увесь рік, легкий бриз зоряних ночей, численні пляжі та готелі взвдовж узбережжя, різноманіття ландшафтів, своєрідність гірських сіл, гостинність людей, водночас і простих, і великодушних, і благородних... Ну просто ідеальне місце для відпочинку. А особливо для тих, хто окрім сонця і моря, цікавиться ще й міфологією.

Найкращі курорти — на півночі

Найпопулярніші курорти Криту розташовані переважно на північному березі острова. Центр курортного узбережжя — район Іракліону. Однойменне місто є адміністративним центром острова. Тут знаходиться великий аеропорт, який приймає рейси з різних куточків світу. Неподалік — загадкові й величні руїни Кноссоського палацу, якому близько 4500 років. Найголовніша історична цікавинка міста Іракліон — Археологічний музей, один із найвідоміших у Європі. Узбережжя району багате на зручні й красиві пляжі, вишуканих обрисів бухти і туркомплекси різного класу. "Родзинка" критського сходу — район Ласситі. Це найзеленіша долина Криту і найтихіше море в бухті Мірабелло, неповторної краси заходи сонця й мальовничі гори. Панорами бухти, гай фінікових пальм — усе це зачаровує. Доповнюють цю картинку тисячі вітряків, що всіяли зелену долину. Район Ретимно — це західна, гориста частина острова, тут знаходиться найдовша на острові смуга пляжів — загалом понад 15 кілометрів. Саме ж місто Ретимно — надзвичайно мальовниче, у ньому добре збереглися венеціанський порт і старовинний центр із колоритними будівлями. До цього ж району належить один із найдавніших і найвідоміших курортів острова — місто Ханья, яке має власні аеро— та морський порти.
Харчування для греків — це смачне задоволення

Міфи і легенди

Якщо вірити підручникам і науково-популярній літературі, то саме на Криті зародилась мінойська цивілізація (названа на честь легендарного царя Міноса), яка стала фундаментом для грецької і європейської культур. За довгу історію Криту свої сліди тут залишили різні народи: турки, араби, венеціанці. Тому Крит нагадує культурну карту світу в мініатюрі: тут є і давньогрецькі палаци, і турецькі мечеті, і візантійські монастирі та фортеці різних епох. За давньогрецькими міфами і легендами, саме на Криті почалась епоха олімпійських богів. Туристам пропонують відвідати печеру на плато Ласситі, в якій нібито виріс легендарний Зевс. На вершині гори знаходиться вхід в печеру Зевса. І хоч слідів Зевса в печері не спостерігається, та є тут чимало сталактитів — чорно-зелених, вологих і древніх, як сама грецька цивілізація. Корінні жителі Криту впевнені, що ведуть свій рід саме від верховного божества грецького пантеону. Неподалік від Іракліону в лабіринтах палацу Кноссос, за легендами, жив Мінотавр — позашлюбний син дружини царя Міноса і бога морів Посейдона. Це створіння, яке мало тулуб людини і голову бика, пожирало усе живе, що зустрічалось на його шляху, аж доки сам не був убитий грецьким героєм Тесеєм. Незважаючи на свою похмуру історію, палац Кноссос вражає своєю красою і гармонійним декором. Його руїни — справжній музей, розташований просто неба. Фрагменти стін досі покриті чудовими фресками, збереглися також унікальні амфори з розписом і глиняні таблички для письма.
Руїни палацу Кноссос — музей, розташований просто неба

Готелі — "філіали" раю на землі

Крит вважається одним з найбільш розвинених європейських курортів — тут можна знайти варіанти розміщення для усіх категорій туристів: від економ-сегмента до VIP-рівня. Узбережжя острова просто рясніє відомими брендами мереж готелів. Найбільшою популярністю серед туристів Travel Professional Group користуються готелі luxury-класу Grecotel та Amirandes, а також готелі для туристів різних рівнів достатку Iberostar, Minos Imperial та Anthoussa. Розташовані в найбільш дивовижних куточках Греції, в міських і курортних зонах, престижні готелі і курорти групи Grecotel зробили саму назву компанії синонімом поняття "все найкраще". Готелі Iberostar створювали для різних клієнтів: для гостей, які бажають відпочити удвох або в колі сім'ї, для любителів природи, гольфа або водних видів спорту, і навіть для тих, хто хоче провести на найвищому рівні зібрання, конференції, інші офіційні заходи. Шикарний курорт Minos Imperial, загальна площа якого 190 000 м2, приємно вражає архітектурним дизайном, з невисокими будівлями, широкими відкритими майданчиками та використанням матеріалів і кольорів, які гармонують з прибережним пейзажем. Село Мілатос, в якому розташований готель, славиться тавернами біля самого моря з неперевершеними стравами середземноморської кухні.
Печеру, в якій народився могутній Зевс, можна побачити й сьогодні

Критська дієта

Харчування для греків — це не просто поглинання корисної їжі, це синонім смачного задоволення і вміння щасливо жити. Тобто це ціла філософія. У чому секрет знаменитої середземноморської дієти? Жителі Криту їдять тричі на день в певні години, в спокійній обстановці, не поспішаючи. Продукти вибирають так: вони повинні змінюватись, бути найсвіжішими і лише натуральними. Їдять тільки те, що дають земля і море, уникаючи продуктів індустріально перероблених. Пообідній відпочинок — непорушна традиція, яка дозволяє краще перетравлювати їжу і благотворно впливає на нервову систему, зменшуючи стрес. Критяни використовують тільки оливкову і рапсову олії для приправи страв. Це гарантує достатнє надходження поліненасичених жирних кислот, які забезпечують міцність артерій і судин. Крім того, використовується величезна кількість ароматичних трав. Вони не тільки покращують смак, дозволяючи менше використовувати сіль і жири, а й служать багатим джерелом антиоксидантів, вітамінів і мікроелементів. М'ясо та рибу тут не їдять щодня, бо вважають, що вони забруднюють організм. Натомість віддають перевагу фруктам, овочам, злаковим і бобовим. Помірно, але щодня тут прийнято пити червоне вино, яке посилює ефект захисту судин і серця. Але головний секрет — це вміння критян жити із задоволенням і в гармонії з природою.

Танець "сіртакі" — родом із Криту

"Критський вечір" — приємна вечірня екскурсія, яка ознайомлює туристів з традиціями критського народу. До початку програми є можливість прогулятися вузькими вуличками гірського села, в таверні якого й відбувається це шумне і веселе дійство. Лунає народна музика, співи й танці в автентичному інтер'єрі, пропонують страви грецької кухні та духмяні вина з дубових бочок. Запальні мелодії кличуть всіх у загальний танок — азартний "сіртакі", який народився саме на Криті.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також