Почому опіум для народу?

1768 0

Ми у соцмережах:

Почому опіум для народу?

Стереотипна думка: ціни на психологічні послуги стабільно й небувало високі. Причому так вважають і самі професіонали. Життя шалене, всім потрібен психолог! Він сьогодні — новий герой серіалів і книжок... А скільки коштує з ним поговорити? Давайте спробуємо розібратися, як воно є не в казках, а в реальності.

Безкоштовний психолог також допомагає Почнімо з найприємнішого — з безкоштовного психолога, який працює в кожній районній соціальній службі, соціально-психологічних центрах, на телефоні довіри, гарячих телефонних лініях різноманітних організацій. Потрібно лише пошукати. Отримуючи зарплату як від держави, так і від громадських організацій і фондів, ці спеціалісти мають достатню кваліфікацію, щоб надати і психологічну, і консультативну, і можливу соціальну допомогу з різних проблем або перенаправити вас по соціальній лінії туди, де це зроблять більш компетентно й саме на ваш запит, наприклад, до центру із запобігання сімейному насильству, жіночої громадської організації, дитячого притулку. Давайте пригадаємо, що майже в кожній школі працює психолог, котрому гроші платить держава, а ви можете звернутися зовсім безплатно, якщо ви є одним із батьків учня, самим учнем чи працівником школи. Існують психологічні служби й у вищих навчальних закладах, різноманітних держустановах. Не хочеться казати про такі сумні суспільні інститути, як виправні заклади та спецінтернати, але й там можна одержати допомогу психолога.

Психологічна допомога в Інтернеті Крім того, безкоштовну психологічну, але зазвичай лише первинну консультацію пропонують уже досить численні психологічно орієнтовані Інтернет-ресурси. Звичайно, ця допомога схожа на швидку медичну — навряд чи можна у такий спосіб провести глибоку й послідовну терапію, надто вже короткострокове консультування. Хоч фраза «Ви мені дуже допомогли» у відгуках зустрічається. Проте швидше за все, відповідь психолога лише зорієнтує в проблемі, підтримає, вкаже шлях вирішення. Буває по-різному. Якщо обговорення поставленого запитання чи статті стосується багатьох, можна сподіватися на повноцінну допомогу за принципом групової терапії. Справжня кваліфікована й професійна психологічна послуга в Мережі можлива, але за плату, яка, втім, менша, ніж це було б уживу. Нині мережеві консультації в режимі реального часу — перспективна галузь практичної психології, яка динамічно зростає й розвивається. Така робота забирає у психолога багато часу й сил, які мають бути компенсовані відповідною оплатою.

«Скіки, скіки?» І, нарешті, найдорожча, але й найпоширеніша й найбільш продуктивна консультація — зустріч із психологом у психологічному центрі, приватному чи домашньому кабінеті, тривала чи короткострокова психотерапія. Вона може бути як індивідуальною, так і груповою, і кожна має свої переваги й недоліки. Та що можна сказати про оплату? По-перше, вона, на відміну від цін на квартири, машини й одяг, набагато менша за закордонну. І лише мовний бар’єр стримує наплив іноземців до вітчизняних психологів, як це відбувається, наприклад, у випадку зі «стоматологічним туризмом». Однак, звичайно, й утруднює широкий доступ іноземних спеціалістів на наш ринок психологічних послуг, підтримуючи «вітчизняного виробника». Більш частими гостями бувають іноземні тренери, які ведуть різноманітні тренінги, хоча їхню діяльність правильніше віднести до сфери консалтингу. По-друге, ціни на психологічні послуги мають стабільну тенденцію до зростання. Отож не варто відкладати візит до психолога до кращих часів! Ніяких державних прейскурантів і прайсів на психологічні послуги немає, ціни складаються ринковим шляхом, як на картоплю та м’ясо, встановлюються в процесі роботи на ринку послуг. Усе залежить від співвідношення пропозиції й попиту. Тому, якщо вам ціна психологічної послуги здається надто високою — спробуйте попросити знижку. По-третє, психотерапія — це прискорене навчання предмета під назвою дорослість. Самі товарно-грошові відносини в процесі психологічної роботи — також засіб навчити клієнта відповідальності за себе й своє життя. Це важливо. Як навчають: сума має бути значимою для клієнта, інакше не буде мотивації працювати над собою. Як у будь-якому маркетингу, хтось орієнтується на елітність — два-три дорогі клієнти на тиждень, хтось працює з масами — п’ять-шість клієнтів на день.

Звідки беруться цифри Як люди раніше жили без психолога? — серйозно й задумливо запитала мене вчора 23річна клієнтка. — Як без мобільного телефона, — пожартувала я у відповідь. Психолог продає продукт, який виробляється не лише за час консультації, але й під час попередньої роботи, коли спеціаліст накопичує потрібний інтелектуальний та емоційний потенціал. Витрати на навчання, оренду офісу, організаційні витрати також входять у ціну психологічних послуг. Консультація психолога — досить вигідне вкладення грошей для клієнта, яке швидко окупається. Часто чую від клієнтів слова про те, що після «психологічного розвантаження», продуктивного розв’язання внутрішніх проблем підвищується багаторазово продуктивність у професійній діяльності, будується кар’єра, зникає занепокоєння, тривога, поліпшується якість життя та здоров’я, з’являється відчуття радості й наповненості щоденного буття. Без психологічного супроводу багато проблем сучасної людини вирішуються складніше. Тут не буває абстрактної допомоги, людина йде до людини, довіряючи й симпатизуючи. Кажуть про «свого» психолога, про потрібний напрям. Завдання психотерапії — допомогти людині, незадоволеній своїм життям. Психотерапевтичний процес відводить для цього спеціальний час і місце, консультанта. В принципі, схоже на іноземну мову — можна й самому вивчити, проте є безліч курсів, шкіл, репетиторів. А комусь і зовсім погано дається... Принаймні, вони так вважають. До речі, немодний нині до цитування Карл Маркс, котрому, власне, й належать слова про опіум для народу, ніякого образливого змісту в слово «опіум» не вкладав — сам вживав цей продукт у чималих кількостях як знеболююче. Психотерапія та практична психологія також знеболюють, але, на відміну від наркотиків, шукають глибинну причину й засоби подолання людського страждання.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також