СБУ запідозрила: це не розвідка, а корупція

2023 0

Ми у соцмережах:

СБУ запідозрила: це не розвідка, а корупція

Служба безпеки України заявила про викриття корупційної схеми незаконного видобутку та реалізації бурштину на Рівненщині. Мовляв, Дмитро Кащук, який в той час був головою Державної служби геології та надр України, та Орест Жеребецький, котрий керує ДП "Бурштин України", через підставні фірми налагодили видобуток сонячного каменю та продаж його за кордон.

Дмитро Кащук3

Дмитро Кащук
У заяві СБУ йдеться, що у серпні 2014 року голова Держслужби та керівники рівненського підприємства уклали "завідомо збиткові угоди з підконтрольними їм структурами — начебто щодо геологічного вивчення родовища бурштину на території Рівненської області. Під виглядом геологічної розвідки було налагоджено незаконний видобуток дорогоцінного каміння. Кошти від реалізації необлікованого бурштину розподілялися між учасниками оборудки". Служба безпеки відкрила кримінальне провадження та проводить слідство. Дозвіл на геологічне вивчення родовища ДП "Бурштин України" отримало у 2012 році. Йдеться про ділянку площею 16,7 км2 поблизу села Каноничі Володимирецького району. У червні 2014 підприємству з держбюджету через тендер Державної служби геології та надр України виділяють 1,15 млн. грн. на ці роботи. Проте підприємство самостійно не береться за цю роботу — у серпні залучає до геологічної розвідки, уклавши договори, ТзОВ "Гранд Ресурс Полісся" та ТзОВ "Чабельгранкар'єр". Обидві фірми мають по декілька засновників, проте в обох фігурує офшорна кіпрська "Компанія Монепітор Лімітед". Згодом з "Гранд Ресурс Полісся" договір було розірвано, а от "Чабельгранкар"єр, за словами директора п.Жеребецького, успішно працює. Геологічну розвідку ця фірма має закінчити до 2017 року. Однак, застерігають компетентні люди, до того часу на цій ділянці промислових покладів бурштину може й не залишитися. Натякаючи на те, що видобуток бурштину із застосуванням спецтехніки уже ведеться. Орест Жеребецький, в.о. директора ДП "Бурштин України":
— Не розумію, чому СБУ зробила таку заяву. До мене ще не зверталися, усю інформацію прочитав в Інтернеті. Проте я не боюся перевірки. У нас є всі потрібні документи. А інформація про те, що на ділянці видобувають бурштин, нам не надходила. Якщо такі випадки були, то правоохоронні органи мали б відреагувати і затримати порушників. Орест Жеребецький Бурштин України
Орест Жеребецький
Гроші за тендер на геологічну розробку нам так і не надійшли. Зрештою, я задоволений, що ми не взялися за цю справу самотужки. Цього мільйона гривень нам би не вистачило. Із зростанням цін для розвідки такої ділянки потрібно 5-10 млн. грн. Обидві фірми звернулися до нас самі. Звідки взяли інформацію? Можливо, дані про тендер побачили. Запропонували зробити для нас безкоштовну геологічну розвідку, але за умови, що потім ми будемо вести спільну діяльність щодо видобутку бурштину. "Чабельгранкар'єр" нині проводить роботу, інша фірма взагалі не приступила, бо у неї розпочалися фінансові труднощі, тож ми розірвали з нею договір. "Чабельгранкар'єр" нам постійно звітує. З Дмитром Кащуком я не був знайомий, доки не почав працювати у ДП "Бурштин України". Призначав мене на посаду не він, а тодішній виконувач обов'язків керівника Держслужби. До речі, частина території на Володимиреччині, на яку нам видали спецдозвіл, — розпайована. Не думаю, що селяни дозволили б видобувати на їхніх землях бурштин. У нас, правда, з ними укладено договори, що вони дають дозвіл на геологічну розвідку, яка передбачає утворення отворів діаметром 40 сантиметрів та різної глибини. Після геологічної розвідки, якщо буде виявлено промислові запаси бурштину, ми будемо просити новий спецдозвіл у Державної служби геології та надр — на видобуток. А з пайовиками буде укладено нові договори.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також