Спонсор цінніший за ветерана?

1341 1

Ми у соцмережах:

Спонсор цінніший за ветерана?

Комісія з Адміністрації Президента нещодавно перевіряла медичні заклади області і відзначила високий рівень надання медичної допомоги ветеранам. Однак рівненські чиновники, вочевидь, більш обізнані з ситуацією з оздоровленням та лікуванням ветеранів, тож днями в облдержадміністрації більше говорили про проблеми, адже потребують покращення й умови лікування та харчування в райлікарнях, і забезпечення медикаментами.

Від путівок відмовляються Понад 5 тисяч ветеранів торік пролікувались та поліпшили здоров’я у Клеванському госпіталі для ветеранів. Найбільше — з Рівного, найменше — із Зарічненського району. Загалом 61% путівок, наданих ветеранам, залишились невикористаними. Районні лікарі пояснили, що ветерани відмовляються від путівок, бо зараз більшість з них обробляють городи, а дехто боїться, що далека дорога буде надто виснажливою. Крім того, існує проблема в довезенні ветеранів до санаторіїв — не вистачає бензину та транспорту. Щоправда, заступник голови ОДА Світлана Сад наголосила, що з транспортом не повинно бути проблем, адже діє обласна програма «Ветеран», під яку виділяють кошти.

У лікарнях погано харчують — Одним із найболючіших питань, з яким ми стикаємося сьогодні при наданні ветеранам медичної допомоги, є витрати на харчування та медикаменти, — розповіла заступник начальника обласного госпіталю для інвалідів війни Алла Лайтер. — Якщо одні лікарні витрачають на харчування ветерана 35 гривень в день, а на медикаменти 40 гривень, а то й більше, то інші — не більше, відповідно, чотирьох і трьох гривень. Найгірше харчують та забезпечують лікування ветеранів у Дубенському та Радивилівському районах, де витрати на це не перевищують десяти гривень. Віталій Бойко порадив керівникам районних медзакладів звернутись по фінансову допомогу до районних рад: — Більшість районів нормально забезпечують ветеранів і медикаментами, і харчами. До таких районів належать Костопільський, Сарненський, Острозький, Рівненський. То чому ж, скажімо, на відміну від Острога Радивилів не може виділяти нормальні кошти на харчування і лікування ветеранів? Виносьте це питання на сесії районних рад. Нехай приймають рішення про збільшення витрат. У палати для ветеранів кладуть спонсорів Ветерану, коли він лягає в лікарню, має надаватися палата з такими зручностями, як холодильник, телевізор, окремий санвузол. Та не всі керівники районних лікарень дотримуються цієї вимоги. — Комісія з Адміністрації Президента прийшла в один лікарняний заклад і виявила, що ветеран лежить не в палаті, призначеній для нього, а в звичайній, разом з усіма, — розповів Віталій Бойко. — Запитали, чому. Керівництво закладу відповіло, що палата, призначена для ветерана, зайнята. Я розумію, що в тій палаті може лежати якась поважна персона, спонсор, наприклад, — всяке буває. Крім того, в ситуації, коли відділення переповнене хворими, недопустимо, щоб одна палата була порожньою. Та коли до вас поступає ветеран, потрібно пояснити тій людині, яку ви поклали в його палату, що треба перейти в іншу, бо такі правила.

Протезів нема, але будуть? Алла Лайтер також розповіла, що існує проблема з протезами: — Існує велика проблема зі слухо-, ендо— та зубопротезуванням, вже не кажучи про протезування кришталика ока та кардіостимулятори. Протезів не надходить в достатній кількості, і багато ветеранів стоять у черзі, не маючи фінансової змоги придбати їх самостійно. Віталій Бойко пообіцяв, що протези будуть: — На сесії обласної ради винесли рішення про виділення 300 тисяч гривень на ендопротези та стільки ж на придбання кардіостимуляторів. Щодо протезів кришталика ока, то вони недорогі — будемо щось вирішувати. Найбільша наша проблема — зубопротезування. Такі протези, як і сама процедура, є дорогими. Та ветеран не буде чекати на зубні протези рік і більше. Чи він ще доживе до того часу, коли надійде черга на встановлення йому зубного протеза. Тому керівникам лікарень в районах потрібно порушити питання про виділення на це коштів з районного бюджету.

Знижки на ліки не надаються В кожному районі Рівненської області є аптека або й кілька аптек, які надають знижки на ліки для ветеранів. Для того, щоб купити ліки за нижчою ціною, особливо, якщо їхня вартість висока, ветерани часто вистоюють великі черги. Проте не всі аптеки з тих, які зобов’язані це робити, продають ветеранам ліки на пільгових умовах. — Ми проведемо тотальну перевірку всіх аптек — і в сільських ФАПах, і в комунальних лікувальних закладах — щодо надання ветеранам знижок на ліки, — заявила заступник голови Рівненської РОДА Світлана Сад. — Надійшла інформація, що деякі аптеки в районах таких знижок не надають. За результатами перевірки будемо приймати відповідні рішення, в тому числі, можливо, й кадрові.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також