Справа з запашком

2577 0

Ми у соцмережах:

Справа з запашком

Упродовж 70 років сюди, у центр Рівного, звозять трупи з усього міста. Бо саме тут працюють патологоанатоми та експерти. Мешканці багатоповерхівок, набудованих навколо моргу за останні кільканадцять років, давно вимагають, щоб цей специфічний заклад перенесли у менш заселений район міста. Бо смердить. Років п'ять тому навіть розробили проект будівництва нової трупарні, але грошей на це так і не дали. Днями про обласне бюро судово-медичної експертизи (а саме така офіційна назва установи) знову заговорили в обласній раді. Виникла ідея продати приміщення моргу і землю під ним.

морг (3) Щодня у морг, що між вулицями Драгоманова та Оршанської перемоги (перейменована Матросова), привозять від одного до десяти покійників, причому цього року особливо багато безрідних. У закладі запевняють, що з холодильниками проблем немає - всі працюють добре. Але від неприємного запаху, додають, холодильні камери не врятують. Заклад має ще одне приміщення - на вулиці Жоліо-Кюрі, де раніше був онкодиспансер. Але тамтешні будівлі для роботи патологоанатомів не годяться. На цій вулиці планували збудувати новий морг. За даними проектно-кошторисної документації, розробленої у 2011 році, будівництво мало б коштувати 30 млн. грн. Обласні депутати, які на наступній сесії обиратимуть начальника бюро (а на посаду претендує тільки нинішній керівник закладу Микола Сергеєв, який керує моргом вже вісім років), погоджуються, що з центру Рівного цей комунальний заклад потрібно перенести. Але конкретніше про те, коли можуть виділити фінансування, не говорять. Сподіваються, що побудувати морг у Рівному зголоситься… інвестор. Микола Сергеєв, начальник обласного бюро судово-медичної експертизи:

- Ми готові переїхати з центру міста, але потрібно збудувати новий морг. Той, в якому розташовані нині, звели ще у 1947 році полонені німці. З того часу там не було жодного капітального ремонту. Єдине, що дах змінювали. Маємо шість холодильників для тримання тіл. Проте є трупи, яким жоден холодильник не допоможе. Нам же привозять тіла, які кілька днів у воді пролежали чи у квартирі. Ось днями такий привезли вночі. За дві години ми вже зробили експертизу і віддали тіло родичам, але запах залишився, попри те, що все помили з хлоркою. Втім, якщо порівнювати, який запах на Оранжерейній у Києві, де розташований морг, то нам ще далеко братися. Навіть у моргах Європи та США є трупний запах, від цього нікуди не дінешся. У 2008 році нам передали частину приміщень колишнього онкодиспансеру - корпус хіміотерапії та гаражі. У корпусі мало би бути адмінприміщення, а ось морг потрібно було будувати. Ми оформили землю у власність та розробили проект реконструкції колишнього онкодиспансеру у бюро судмедекспертизи. Але коли документи були готові, розраховувати на фінансування вже було ніяк - якраз почався кризовий період. Про проблему моргу не знає тільки лінивий. На вул. Жоліо-Кюрі планували дві черги будівництва. За рік, якщо буде фінансування, їх можна звести. Перша черга (9 млн. грн.) - це будівництво моргу і закупівля обладнання для нього. Якщо нині на Драгоманова у нас один секційний зал, тобто можемо працювати тільки з одним тілом, то у новій будівлі буде три зали, один з яких - для гнійних трупів, і більше 10 холодильників. Друга черга (22 млн. грн.) - будівництво лабораторного корпусу і також купівля всього потрібного інвентарю для нього. Останнім часом мешканці будинків, які межують з моргом, на запах не нарікали. Ми б і самі раді переїхати якнайшвидше. Нині ж бо на невеликій території бюро працює 60 людей.
Микола Кучерук, голова будівельної комісії обласної ради:
- Як на мене, керівник закладу проявляв недостатню ініціативу. Будівництво моргу вже давно можна було зрушити з місця. Думаю, проблему вирішимо. Під нинішнім моргом - 20 соток землі. Знайдеться чимало інвесторів, які погодяться укласти інвестиційну угоду: ми їм землю у центрі міста, яка належить обласній раді, а вони будують новий морг.
Олександр Крюков, депутат Рівненської міської ради:
- Морг якраз розташований на території мого виборчого округу. Мешканці часто нарікають на цей заклад. Навіть днями отримав скаргу від жінки, яка живе на вулиці Степана Бандери. Нарікала, що дуже чути трупний запах і що страшно за дітей, які постійно бачать, як то заносять, то виносять трупи. Думаю, міська рада погодилася б співфінансувати будівництво нового моргу. Як так може бути, щоб у центрі міста працював такий заклад?
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також