Суниця лісова у народній медицині

4248 0

Ми у соцмережах:

Суниця лісова у народній медицині

Суниця, поряд зі звіробоєм, березою, дев'ясилом, ромашкою і подорожником — одна з найбільш використовуваних лікарських рослин народної медицини. Трава і ягоди суниці при тривалому вживанні нормалізують обмін речовин, тому вони ефективні при сечокам'яній і жовчнокам'яній хворобах, подагрі, екземі, при гіпертонічній хворобі і атеросклерозі, при бронхіальній астмі.

суниця Суниця, поряд зі звіробоєм, березою, дев'ясилом, ромашкою і подорожником — одна з найбільш використовуваних лікарських рослин народної медицини. Трава і ягоди суниці при тривалому вживанні нормалізують обмін речовин, тому вони ефективні при сечокам'яній і жовчнокам'яній хворобах, подагрі, екземі, при гіпертонічній хворобі і атеросклерозі, при бронхіальній астмі. Суниця заспокоює нервову систему і, в суміші з іншими травами, застосовується при неврозах, істерії і безсонні, а також при неврозах серця і стенокардії, при весняній астенії, недокрів'ї, цинзі й авітамінозах. Настій плодів і листя використовують як засіб, що поліпшує травлення і апетит, при гастритах, ентероколітах, проносах і запорах. Суниця лісова також має деяку жовчогінну та сечогінну дію, додається в збори трав при лікуванні печінки, нирок і при запаленні підшлункової залози. Використовується при маткових кровотечах як засіб, тонізуючий гладку мускулатуру і знижуючий проникність судин. Як зовнішній засіб суниця застосовується у вигляді компресів і полоскань при мокнучих і кровоточивих ранах, екземі, при запальних процесах у горлі і ротовій порожнини, поганому запаху з рота. Суничне листя взимку заварюють і п'ють замість чаю.

Рецепти з суницею

  • настій готують з розрахунку 2-3 столових ложок трави на 2 склянки окропу. Настоюють і застосовують звичайним чином.
  • приготування настою кореневищ:
    заварюється вдвічі слабкіше (1 чайна ложка на 1/4 л води).
  • приготування настою листя:
    2 чайні ложки з верхом листя суниці залити 1/4 л окропу, дати настоятися 15 хвилин, потім процідити. Тричі на день пити по чашці чаю або за потреби, полоскати або промивати горло теплуватим чаєм.
  • суничний чай:
    3-4 ст. л. ягід, квіток і листя суниці, 0,5 л води. Залити рослинні компоненти окропом, поставити на вогонь на 5-10 хвилин, настоювати 30 хвилин. Пити відвар суниці теплим по склянці 3-4 рази як заспокійливий і вітамінний напій.
  • заспокійливий чай:
    2 ст. л. листя суниці, по 1 ст. л. квіток липи, трави меліси. Рослинну сировину висушити, подрібнити. Залити окропом, поставити настоюватися, процідити. Корисний напій при дратівливості, неврозах і безсонні. Його можна давати дітям при підвищеній збудливості.

Рецепти краси

Ягоди суниці роблять шкіру свіжою, еластичною, сприяють зникненню дрібних зморщок. Корисно суху шкіру очищати вранці за допомогою ватного тампона, змоченого суничною водою. Для її приготування ретельно розітріть столову ложку ягід суниці, залийте склянкою холодної води і процідіть. Ця процедура не тільки пом'якшує шкіру, але і сприяє видаленню вугрів, веснянок і пігментних плям. Суницю часто використовують у вигляді масок. Для жирної пористої шкіри візьміть 1,5-2 ст. ложки розім'ятих ягід, додайте збитий яєчний білок і по чайній ложці крохмалю й олії. Суміш нанесіть на обличчя; через 15 хвилин змийте спочатку теплою, потім прохолодною водою. Якщо у вас шкіра суха, то до розтертих ягід суниці додайте сметану або мигдальну олію.

Протипоказання

У деяких людей суниця викликає ідіосинкразію. Протипоказана при вагітності. У декого виникає алергічна реакція на садову суницю, але настої з листя в цьому випадку не протипоказані.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також