Там ні влада, ні поліція - не головні. Хто тепер порядкує у Старому Селі?

3740 0

Ми у соцмережах:

Мешканці села вимагають довічного ув'язнення підсудним

Тому, хто «правив бал», тепер загрожує тривале тюремне ув’язнення.

Села на Рівненщині, що у поліській глибинці поблизу українсько-білоруського кордону, давно живуть за власними законами, стверджує Радіо Трек. Ця місцевість віддалена від хоч якихось центрів цивілізації і труднопрохідна, болотиста. Відтоді, як тут почали видобувати бурштин, у поліщуків з’явилося багато зброї. Тож здійснювати повноту влади у таких селах стали ті, хто має гроші та зброю. Сільські голови змушені домовлятися і мовчати, а поліція без надзвичайної потреби воліє за краще туди не виїздити – можуть побити чи авто підпалити.

Старе Село Рокитнівського району – одне з таких. Воно поділилося на групи, які розподілили між собою місця видобутку бурштину. А коли в селі став заправляти Павло Павлович на прізвисько Американець, тут, кажуть, з’явилися ще й гральні автомати та наркотики. Подейкують, що «правляча група» навіть почала збирати з усіх данину. Це викликало у людей невдоволення, але відкрито заявляти про це вони боялися. Домовлятися з групою Американця спробував тамтешній мешканець Юрій Пишняк, він казав, що не допустить, аби в селі торгували наркотиками. Так, принаймні, стверджували його прихильники з-поміж односельців.

 

Увечері 7 лютого 2019 року Юрій Пишняк приїхав з грішми розрахуватися з будівельниками, які працювали у його будинку. У власному дворі його жорстоко побили і розстріляли. На звук пострілів прийшли сусіди, але Юрія застали уже мертвого. Грошей у нього нібито не було, нападники втекли.

Павло Павлович. 

Коли в село приїхали поліцейські, за ними спостерігали якісь люди з автомобіля, а потім кинулися тікати. В області оголосили план перехоплення. У двох втікачів зламався автомобіль, вони покинули його і змушені були вийти з лісу біля іншого села. Поліцейським сказали, що хотіли просто подивитися, а чому втікали – так і не розповіли.

За однією з версій, ці двоє, двоюрідні брати Павловича, мали забрали трьох нападників на Пишняка і відвезти їх у безпечне місце.

Мешканці Старого Села казали, нібито того дня, коли убили Юрія, бачили біля його будинку цих двох братів Павловича, і що це вони й втікали на автомобілі. Але вони своєї вини не визнавали, а доказів у слідства не було. Тож їх відпустили.

Трьох нападників на Пишняка затримали прикордонники. Хлопці намагалися втекти у Білорусь. На допиті Ігор Бриж, Богдан Ярута та Микола Кітун з села Великі Цепцевичі, усім – по 20-22 роки, зізналися, що це вони вбили Юрія Пишняка на замовлення Павла Павловича. Показали у лісі місця, де ховали зброю та мотоцикл, і розповіли, як усе було.

На камерах відеонагляду на вокзалі у Рівному, запис яких переглядали згодом на суді, видно, як Павлович зустрічається та домовляється з виконавцями. Замовник пообіцяв за вбивство дві тисячі доларів, а також скутер та свій автомобіль.

Самого Павловича (Американця) уранці наступного дня затримали у Рівному на орендованій квартирі. У нього був давній конфлікт з Юрієм. Американцем його називали не просто так: чи нелегально, чи як вірянин громади п’ятидесятників він бував у США, але за скоєння злочину його разом з братом депортували. В Україні Павлович також мав судимості, деякий час перебував у СІЗО, де й познайомився з хлопцями з Великих Цепцевичів, яким пізніше замовив убивство Пишняка. Але тоді до колонії справа не дійшла, Павловича звільнили.

Люди нарікали, що якби його не відпустили, Юрій був би живий.

Після звільнення братів Павловича родичі та знайомі убитого Юрія Пишняка приїздили у Рівне пікетувати обласне управління поліції та прокуратуру. Вони остерігалися, що і цього разу Павлові усе зійде з рук, що він зі своїми спільниками повернеться і знову буде тримати село у страху.

Брат убитого Анатолій розповідав, що у групи Павловича є багато зброї, адже вони цього не приховували і погрожували, що усіх поставлять на коліна. Люди в селі боялися, аби тут не спалахнули міжусобиці та знову не пролилася кров. І кажуть, що якщо винних не посадять, друзям убитого загрожує розправа.

Дівчина убитого Марія стверджує, що у той час, поки підсудні в ізоляторі, до неї додому, а вона тепер мешкає у Рівному, уночі приходили якісь люди в масках та в капюшонах і намагалися вибити двері, але її на той момент вдома не було. У залі суду погрожували й братові Юрія Пишняка.

Павлович та троє виконавців убивства зараз у СІЗО. Справу Кузнецовський міський суд (у місті Вараш) почав розглядати у вересні 2019 року. Останнім часом підсудних не возять на суд, а ведуть з ними відеоконференції, бо вони їхати відмовляються – дорога, мовляв, виснажлива для них. Поводяться зухвало, іноді навіть відмовляються виходити на зв’язок з судом. Останнє судове засідання знову перенесли з 7 на 19 жовтня, бо підсудні забажали одержати консультацію адвокатів.

І все ж суд наближається до завершення. Невдовзі мають відбутися дебати та останнє слово підсудних. Якщо їх визнають винними, усім чотирьом загрожують тривалі строки тюремного ув’язнення.

Читайте більше"Американця" відправили у сізо

 Убивство у Старому Селі: місцеві «авторитети» ділили сфери впливу?

У суді лунали погрози, прокльони і лилися сльози

Чотирьох селян звинуватили у навмисному вбивстві

У Рівному понад два десятки молодих чоловіків проникли в обласну прокуратуру

Хлопці зі Старого Села порозумілися з прокурором Рівненщини

Страх перед «Американцем» примусив штурмувати прокуратуру

Авторитет з бурштинового краю «Американець» та його троє кіллерів погрожують сім’ї убитого (ВІДЕО)

Поліський авторитет «Американець» «дбає про свою репутацію»

Авторитет з бурштинового краю «Американець» хоче вийти на волю

Чи вийде обвинувачений у замовному вбивстві в Старому Селі на волю, визначатиме інший суддя



 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також