Цукерки «Ромашка» з трансжирами і хек з великою кількістю льоду

5478 0

Ми у соцмережах:

Цукерки «Ромашка» з трансжирами і хек з великою кількістю льоду

Експерти «Знака якості» разом з Держспоживстандартом перевірили якість хека свіжомороженого, цукерок «Ромашка» і зеленого чаю з м’ятою.

Хек свіжоморожений Хек — багате джерело білків, вітамінів, мінералів і мікроелементів, таких як залізо, калій, кальцій, магній, натрій, сірка, фосфор, хлор, йод, кобальт і багато інших. М’ясо хека смачніше, ніж м’ясо тріски, воно ніжніше і жирніше. Купуючи морожену рибу, дуже важливо бути впевненим, що вона не піддавалася повторному заморожуванню. Як правило, після заморожування рибу покривають тонким шаром льоду, який захищає її від висихання. Ось тут будьте уважні: деякі виробники глазурують рибу так, що шар льоду стає товстішим від самого морепродукту. Мало того, що вам доведеться переплатити за вагу льоду, так ще і риба після таких маніпуляцій стане несмачною. Якщо ж, навпаки, риба занадто легка, це означає, що її заморозили дуже давно, і за цей час вона встигла висохнути, навіть незважаючи на льодове покриття. Купуючи хек у фабричному упакуванні — пластику або картоні, вибирайте герметичне і без інею. Зверніть також увагу на колір м’яса: якщо на ньому є темні або жовтуваті плями і воно має сіруватий відтінок, відмовтеся від покупки. Подивіться і на форму риби. Якщо вона видається вам неприродною, ламаною, скоріше за все, її кілька разів розморожували, а потім заморожували знову. Смакові властивості хека в таких випадках втрачаються. У Данії й Голландії заборонено збагачувати корм для риб генно-модифікованими добавками, тому продукцію з цих країн вважають найбільш безпечною. Для перевірки якості хека свіжомороженого вибрали п’ять торговельних марок: ТМ «U.F.C.» (США), ТМ «Смачний риф» (Аргентина/США), ТМ «Flagman» (США/Канада), ТМ «Наша fishka» (Україна), Хек, розфасований у торговельній мережі «Дарунки моря», Чилі. Хімічний і мікробіологічний аналізи порушень не виявили, але додаткове дослідження на вміст льоду (глазурі) у продукті показало, що в марці «Наша fishka» його масова частина становить 20,5%. Відповідно до норми, маса нетто не враховує маси льоду. Це означає, що одну п’яту вартості риби ми платимо за звичайну заморожену воду. Кількість льоду в замороженій рибі не нормується, але рекомендованою і достатньою для збереження якості морепродуктів вважається 2-3% глазурі. У хеку марці «Flagman» льоду 12,4%.

Цукерки «Ромашка» Цукерка «Ромашка» навіть дуже гарної якості тільки на 25-28% складається з шоколадної глазурі. Інше — кондитерський жир, цукор і ароматизатори. Виробники навіть не намагаються цього приховати, називаючи такі цукерки жиро-глазурованими. Кількістю жирів визначається і термін зберігання: чим більше жиру, тим скоріше цукерку треба з’їсти. Вітчизняні виробники борються з ознаками «старіння» солодощів, додаючи сорбінову кислоту (Е200). Ця речовина вважається нешкідливою: фахівці стверджують, що сорбінова кислота підвищує імунітет, допомагає організму рятуватися від токсинів. Щоб задовольнити примхливого покупця, виробники часто використовують різну синтетику для надання ласощам потрібної форми, а також для збільшення терміну придатності. Через гарний вигляд страждає вміст: продукт здешевлюють, заощаджуючи на інгредієнтах. У шоколадки і цукерки додають жири низької якості і підвищують вміст цукру. Цукерки здебільшого відповідають ТУ, а не ДСТУ. А тому смак шоколадної «Ромашки» зовсім інший, ніж у дитинстві. Для перевірки якості цукерок «Ромашка» вибрали п’ять торговельних марок: ТМ «Світоч», ТМ «Рошен», ТМ «Конті», ТМ «АВК», ТМ «Житомирські ласощі». За фізико-хімічними показниками всі представлені зразки відповідають нормативним документам. Але відповідно до результатів досліджень на наявність трансжирів, у цукерках від марок «Конті» і «Житомирські ласощі» їхній рівень досить високий — 27% і 29,7% відповідно. Для порівняння: це майже втроє більше, ніж у спредах, норма трансжирів для яких становить 8%. Українське законодавство не нормує вмісту цих речовин, навколо яких вже тривалий час не стихає дискусія фахівців.

Зелений чай з м’ятою Якісний зелений чай виробляють у Японії й Китаї. Йому значно поступаються чаї, вирощені на Цейлоні й в Індії. Чай зі США, Німеччини, Голландії й Данії — це або реекспорт з Азії, або підробка. Краще не купувати чай з «нечайних» країн. При купівлі зеленого чаю звертайте увагу на розмір і зовнішній вигляд чаїнок. Довжина високоякісних сортів не повинна перевищувати 1,5 см, але і не бути менше 0,5 см, тому що це, скоріше за все, порізане листя не дуже якісного чаю. Всі шматочки повинні мати вигляд згорнутих у трубочку листочків однакового розміру. Якщо трапляються шматочки стебел — ви наштовхнулися на низькосортний чай. Купивши пачку чаю, пересипте його в герметичну бляшану баночку або зроблену з темного скла, а найкраще — з дерева. Це допоможе зберегти аромат чаю. Однак майте на увазі, що через 5-6 місяців чай «старіє», втрачаючи багато своїх властивостей. У чаї — багато вітамінів: Р, В, С. При цьому в зеленому чаї вітаміну С вдвічі більше, ніж у чорному. Також важливо пам’ятати: від надмірної кількості цукру в чайному напої швидко руйнується вітамін В1. Щоб чай не втратив своїх корисних властивостей, його варто вжити протягом півгодини. Східна мудрість говорить: «Свіжий чай — як бальзам; чай, залишений на ніч — як змія». Для перевірки якості зеленого чаю з м’ятою вибрали п’ять марок: ТМ «Принцеса Ява» (Українка), ТМ «Три слони» (Україна), ТМ «Майский» (Україна), ТМ «Бесіда» (Росія), ТМ «Lipton» (Росія). Хімічний аналіз показав, що в марці «Три слони» трохи завищений рівень вологи. Всі інші зразки нарікань не мають, тому й отримали найвищу оцінку.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також