Вакцина подіяла

5253 0

Ми у соцмережах:

Вакцина подіяла

Через три дні після щеплення у лікарню потрапив десятикласник з Острога. Саме у день, коли міністр охорони здоров’я нарешті видав наказ «Про заборону обороту вакцини для профілактики кору і краснухи у всіх регіонах країни». Серед двох сотень рівненських юнаків і дівчат, яким до наказу міністра встигли зробити щеплення, можуть бути й інші жертви. Як кажуть медики, злощасна реакція може настати і через два тижні.

За повідомленням з управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Рівненської ОДА, 16річний Тарас Д., учень 10го класу ЗОШ №1 міста Острог був госпіталізований в районну лікарню минулої суботи, після щеплення, зробленого у вівторок 13 травня. Юнаку діагностували алергічну реакцію на щеплення від кору та оцінили його стан як середньої тяжкості. На противагу «надзвичайникам» медицина традиційно заперечує, що могла заподіяти своєму клієнтові щось погане. Так, за словами головного лікаря Острозької ЦРЛ Василя Веляника, місцевий десятикласник опинився на лікарняному ліжку аж ніяк не через щеплення, а через харчове отруєння. Не так категорично, але фактично імовірність саме такого діагнозу допускає головний епідеміолог області Людмила Яценя: — Насамперед зазначу, що на сьогодні той хлопчина вже вдома, його стан нормальний, він вже здоровий. І ще не факт, що він потрапив у лікарню через вакцину. Ми виїжджали в Острог і з’ясували наступне. Того дня хлопчина пішов у школу, не поснідавши. Поспішаючи, він дорогою купив і випив якийсь сік, а потім у нього з’явилася висипка. Тому цілком можливо, що в нього могла бути алергічна реакція на харчі. На відміну від Донецької області, де один старшокласник помер, а ще близько сотні після щеплення потрапили в лікарні з ускладненнями, в нас все гаразд. Можливо тому, що ми розпочали імунізацію тільки 13 травня, і поки її призупинили, в області щеплення отримали лише трохи більше 200 осіб. Втім, навіть у цьому випадку гарантувати щось рано, мало що може бути. Адже згідно з інструкціями, реакція після щеплення може настати на 45-й, а то й на 15-й день.

Коментар Анатолій Резніков, начальник епідвідділу обласної СЕС: — Про випадок в Острозі ми знаємо те, що в юнака після щеплення з’явилась висипка на обличчі. Що ж, така алергічна реакція дійсно могла настати, як і багато інших, аж до анафілактичного шоку. Інших подібних випадків в області не було. Сьогодні вакцинація на Рівненщині, як і по всій Україні, вже не проводиться. Після наказу з міністерства ми все призупинили. Проте вакцину не вилучали і нікуди не відправляли, вона продовжує зберігатись у холодильниках у ФАПах, поліклініках, інших медзакладах. Загальна кількість доз вакцини становить 262 тисячі, ми отримали їх, щоб з врахуванням розливу вакцинувати на Рівненщині понад 200 тисяч осіб віком від 16 до 29 років. Не лише населення, але й солдатів строкової служби чи, скажімо, ув’язнених, які відбувають покарання в колоніях. Втім, справа СЕС — це тільки те, що стосується вакцини, тобто її отримання, розподіл, контроль за правильним зберіганням. А все інше, власне, проведення щеплення — це компетенція управління охорони здоров’я. Моя ж думка така, що вакцинація таки потрібна, але вакцинація, проведена за всіма вимогами і якісними, перевіреними і сертифікованими в Україні препаратами. У восьми країнах у попередні роки проводилась аналогічна імунізація населення, зокрема, у Вірменії, Молдові, Ірані, і вона довела свою ефективність.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також