Жалюзі захистять і від сонця, і від пилу

6021 0

Ми у соцмережах:

Жалюзі захистять і від сонця, і від пилу

«Жалюзі» — красиве французьке слово — влилося у нашу мову не так і давно, як, врешті, і поняття, що воно означає — віконниці, штори з паралельних пластинок, котрі вішають для захисту від сонячного проміння, атмосферних опадів, пилу та для регулювання повітряних і теплових потоків. І якщо до жалюзі на вікнах ми вже звикли, то вибирати їх нам доводиться не так і часто. Тож про їхній усвідомлений вибір ми й говоримо сьогодні. До речі, в слові «жалюзі» наголос слід ставити на останньому складі — саме такі традиції французької мови.

zhaluzi-gorzontalnye-1

Горизонтальні жалюзі ліпші для дому

Як розповів директор фірми «Астон» В’ячеслав Чадюк, жалюзі бувають трьох видів: горизонтальні, вертикальні та рулонні (ролети). Існують ще також металеві захисні ролети, котрі вішають ззовні для захисту вікон чи дверей, однак сьогодні наша розмова не про них. Основним елементом всіх жалюзі, за винятком рулонних, є ламелі — смужки, виготовлені з різних матеріалів — алюмінію, тканини, дерева, пластику чи навіть металу. Назва жалюзі говорить про те, як розміщуються їхні ламелі — в горизонтальних жалюзі ламелі розташовані горизонтально, відповідно у вертикальних жалюзі — у вертикальному напрямку. Оскільки горизонтальні жалюзі можна сміливо поєднувати із різноманітним текстилем — шторами, тюлем, занавісками, їх найчастіше вішають вдома — вони і від сонця врятують, і домашньому затишку не завадять. Найбільш поширеним матеріалом ламелів, з якого виготовляють горизонтальні жалюзі, є алюміній — він і практичний, і недорогий, і випускається у найрізноманітніших кольорах, котрі можуть гармонійно вписатися в будь-який інтер’єр. Варто лишень знати, що до білих пластикових вікон найкраще пасують білі жалюзі — кольорові відтіняють вікно й воно здається вже не білим, а якогось брудного кольору. Найпоширеніша ширина алюмінієвих ламелей — 25 мм, однак цього року з’явилася новинка — жалюзі з вузькими ламелями 16 мм. Значною мірою популярність алюмінієвих жалюзі пов’язана з їхньою цілком доступною ціною — в середньому придбати такі жалюзі можна за 34-36 гривень за один квадратний метр. Дерев’яні жалюзі, в порівнянні з алюмінієвими, мають низку переваг, адже дерево — природний, екологічний та довговічний матеріал, а жалюзі, виготовлені з нього, практично не нагріваються на сонці. Однак переваги таких жалюзі відчутно впливають і на їхню вартість — у середньому один квадратний метр дерев’яних жалюзі коштує 255-265 гривень. Найчастіше виготовляють дерев’яні жалюзі з шириною ламелей 25 і 50 мм.

Вертикальні жалюзі — для офісу

Вертикальні жалюзі найчастіше можна побачити в офісах — адже штори-занавіски в діловому стилі, як правило, не вітаються, однак захищатися від сонця та оформлювати вікна потрібно і на роботі. Найпоширенішим матеріалом ламелей вертикальних жалюзі є тканина, а точніше — поліестер, якість і, відповідно, вартість якого залежать від його щільності. На вартість тканинних жалюзі впливає також і візерунок тканини — жалюзі з найпростішими ламельками коштують від 30 гривень за один квадратний метр, натомість жалюзі, ламелі яких виготовлені з цупких, «багатих» тканин зі складним переплетінням волокон та цікавим візерунком обійдуться замовнику у 74-76 гривень за один квадратний метр. Випускають вертикальні жалюзі і з пластиковими ламелями, проте в Рівному вони не надто поширені. Ролети, на відміну від жалюзі, виготовляють із суцільної смуги тканини, яка буває як майже прозорою, так і такою, що здатна створити у кімнаті суцільне затемнення. Тканинні ролети бувають не лише однотонними, але й із різноманітними візерунками — наприклад, для дитячих кімнат можна підібрати ролети з веселими барвистими малюнками. Можна також прикрасити власну оселю екзотикою, що з’явилася в місті нещодавно — бамбуковими ролетами. Вартість тканинних ролетів залежить від способу управління ними та якості тканини — в середньому придбати тканинні ролети можна за 83-150 гривень за один квадратний метр.

Параметри вибору

Якість жалюзі залежить як від якості матеріалу, з якого зроблені ламелі, такі і від якості механізму, на які вони кріпляться і з допомогою якого рухаються. Тому, замовляючи жалюзі, поцікавтесь, де виготовлені комплектуючі до них — найчастіше назва країни-виробника дає хоча б якесь уявлення про ймовірну якість продукції. Щодо тканинних жалюзі, то хорошою якістю відрізняються італійські та іспанські тканини, однак коштують вони дорожче. Останнім часом з цими виробниками почав конкурувати східний ринок — наприклад, хорошої якості тайванські тканинні ламелі, які коштують дешевше європейських. А от жалюзі, виготовлені з китайських тканин, ліпше не купувати через не дуже високу якість. Естетична привабливість жалюзі залежить і від того, наскільки правильно ви визначите їхній розмір — тому якщо у питанні вимірювання вікон для виготовлення жалюзі ви не великий спеціаліст, ліпше замовляти жалюзі у фірмах, котрі не лише продають, але й монтують жалюзі. В такому випадку ви позбудетесь будь-яких клопотів — майстер з фірми приїде до вас додому, сам зніме мірки з вікна, обрахує площу ваших жалюзі, а згодом їх і встановить. Звичайно, за сервіс доведеться доплатити — в середньому додаткових 4 гривні за кожний квадратний метр жалюзі. Оскільки послуги з виготовлення жалюзі мають сезонний характер — нині на них особливий попит. Тому виготовлення найпопулярніших — алюмінієвих горизонтальних жалюзі іноді доводиться чекати по 2-3 тижні. Натомість на виготовлення дорожчих видів жалюзі — вертикальних чи ролетів — попит не настільки високий, тож їх на своїх вікнах ви можете побачити вже через кілька днів.

Як доглядати за жалюзі?

Якщо горизонтальні алюмінієві жалюзі висять у житловій кімнаті, то найчастіше для їхнього очищення від пилу достатньо лише використовувати суху чи вологу гарчірку. Якщо ж жалюзі захищають кухонні вікна, то бруду на них може накопичуватися значно більше. В такому випадку на допомогу прийдуть вологі ганчірки, змочені у мильній воді чи порошку. Дерев’яні жалюзі потребують сухого чищення — їх протирають ганчіркою й чистять пилососом. Складніше почистити тканинні жалюзі — прати їх не варто, оскільки знищиться їхнє захисне покриття і вони втратять свої властивості. Тому деякі господині застосовують більш лагідний метод очищення. Спочатку потрібно зняти нижній ланцюжок жалюзі й вийняти грузики, потім зняти з бігунків самі ламелі. Кожну ламель скручують у рулончик (щоб краще зберегти форму, ламель можна зав’язати в марлю) і опускають у мильну воду чи воду з порошком. В жодному разі не можна терти ламелі, просто нехай полежать. Після того як бруд відійде, ламелі виймають з води і вішають на місце. Під своєю вагою вони випрямляються і висихають. Проте якщо тканина не дуже якісна, тонка, то після такої процедури вона можне витягнутися по краях і втратити форму.
Ірина УГРИНЧУК


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також