Види та способи приготування коктейлів
Склад коктейлів може бути найрізноманітніший — безалколольні коктейлі готують на основі фруктових чи овочевих соків, молока, вершків, морозива, алкогольні відповідно містять у собі ще й кілька різних «градусних» напоїв. Переважна більшість коктейлів готують з додаванням льоду, який ліпше отримувати шляхом заморожування не звичайної, а дистильованої або слабо мінералізованої води без присмаку. Часто для приготування коктейлів використовують цукровий сироп, який готують, розчинивши 1 кг цукру в 1 літрі окропу.
Найчастіше в рецептах коктейлів кількість інгредієнтів вказується в частинах порції, але інколи використовують і незрозумілий для непрофесіоналів термін — деш. Тому варто знати, що один деш дорівнює 1,5 мл, або 2-3 краплям.
Залежно від того, наскільки легко змішуються різні складові коктейлю, його можна готувати різними способами і називаються такі коктейлі також по-різному.
1. Коктейлі, що складаються з невеликої кількості інгрідієнтів і до складу яких не входять важкі сиропи та вершки, можна готувати прямо в бокалі — такі напої називаються «білд». Для їхнього приготування слід покласти в бокал кілька шматочків льоду, налити всі коктейльні складові у вказаному в рецепті порядку й перемішати.
2. Якщо коктейль складається з великої кількості інгредієнтів, що не потребують взбовтування, їх готують у бокалі для змішування і називають «стар». Бокал наповнюють на третину льодом, наливають усі складові й перемішують ложкою для змішування. Потім коктейль відфільтровують від льоду й переливають у інший бокал.
3. Якщо до складу коктейлю входять фруктовий сік, вершки, яйця і сиропи, його потрібно збовтувати. Для цього використовують спеціальну склянку з кришкою — шейкер, відповідно приготовані з його допомогою коктейлі називають «шейками». Шейкер наполовину заповнюють шматочками льоду, наливають всі інгредієнти, щільно його закривають і взбовтують не менше 10 секунд. Потім отриманий коктейль відфільтровують від льоду й переливають у бокал.
4. Коктейлі можна готувати у блендері чи міксері. Це дозволяє отримувати більш густі напої, чи навпаки, дуже пінисті та «повітряні» — називають їх «блендами». Для їхнього приготування у блендер кладуть кілька кубиків льоду, додають нарізані фрукти та інші інгредієнти й збивають близько 30 секунд.
Шейкер, блендер чи міксер — обирати вам
Найдешевшою покупкою для приготування коктейлів є, напевне, простий непрофесійний шейкер, що може складатися з двох чи трьох частин — у «подвійному» шейкері льодом та іншими інгредієнтами наповнюють верхню частину, у «потрійному» — найнижчу. Придбати шейкери можна у магазинах та відділах, де продають різноманітний посуд. Наприклад, на другому поверсі магазину «Юність» у відділі з кумедною назвою «Посуд та кухонні витребеньки» за 28 гривень можна придбати металевий шейкер, що складається з трьох частин. А у іншому посудовому відділі на цьому ж поверсі за 10 гривень можна придбати пластмасовий шейкер, схожий на велике яйце, одна з половинок якого може слугувати ще й мірною скляночкою.
Блендер — це пристрій, основною деталлю якого є двосторонній ніж, що обертається, з допомогою якого можна щось подрібнити, збити чи перемішати. Майже це ж саме (крім хіба що подрібнення твердих інгредієнтів) зробить і міксер з допомогою насадок — «вінчиків» чи гаків для тіста, яких в комплекті зазвичай передбачено по дві штуки різного розміру та призначення. Певною перевагою блендерів є те, що вони здатні впоратися з твердішими продуктами, а більшість із них можуть не лише збити суміш коктейльних інгредієнтів, але ще й поколоти лід для напою. Натомість гаками для перемішування тіста оснащуються лише міксери, тож блендер зможе впоратися лише з невеликою кількістю не надто густого тіста — це можне бути для вас важливо, якщо ви плануєте готувати з допомогою цих приладів ще щось, крім коктейлів. Також в продажу зустрічаються моделі таких собі «блендеро-міксерів» — міксери мають в комплекті додаткову блендерову насадку, а блендери — міксеровий «вінчик», а також мультиприлади, що мають ще й додаткові можливості.
Параметри вибору
Оскільки блендер і міскер — споріднені побутові прилади, тож і в їхньому виборі є багато спільного. Найперше і блендери, і міксери бувають ручними та стаціонарними. Ручний прилад під час його роботи вам доведеться тримати в руках, що трохи незручно — і руки зайняті, і вага деяких приладів може бути відчутною для тендітної господині. Стаціонарні прилади працюють самостійно, оскільки вони оснащені чашею та підставкою, на якій кріпиться і чаша, і сам прилад. До того ж, більшість ручних блендерів та міксерів малопотужні, а отже не настільки швидкі, витривалі та здатні до важкої роботи.
Крім потужності, варто звертати увагу й на кількість швидкостей прилада — для різних видів робіт оптимальними є різні швидкості, яких може бути від двох до п’ятнадцяти. Також бувають моделі з імпульсним режимом — прилад працює, поки ви натискаєте на кнопку.
Вибираючи міксер, зверніть увагу на якість його насадок — ліпше, щоб вони були достатньо міцними і зробленими з якісного металу. В комплекті до міксера можуть також іти різноманітні мірні скляночки, лопатки для перемішування, щіточки для чищення міксера. В багатьох моделях міксерів передбачена кнопка викидання насадок, іноді є й відсік для зберігання шнура.
Щодо цін, то найдешевший міксер мені вдалося побачити в магазині «Ельдорадо» — ручний прилад фірми Elenberg тут коштує лише 39,20 гривні. За ці гроші ви матимете п’яти-швидкісний прилад потужністю 100 Вт з двома насадками для збивання яєць чи вершків та двома — для замішування тіста. Щоправда, виглядають ці насадки аж надто тоненькими та тендітними. Стаціонарний міксер цього ж виробника і з такими ж технічними характеристиками коштує на тридцять гривень дорожче — 69,20 гривні.
Якщо подібна дешевизна вас насторожує, то міксери відоміших виробників можна придбати в середньому за 120-300 гривень. Наприклад, дуже схожий на «еленберговський», тільки значно важчий, ручний міксер Moulinex (150 Вт, дві швидкості, 2 насадки) коштує 119,50 гривні.
Найпростіші ручні блендери в магазинах міста коштують в межах 150 гривень, стаціонарні з додатковими насадками — 300-500 гривень. Однак і тут вражає уяву китайський Elenberg — стаціонарний двошвидкісний блендер потужністю 300 Вт з літровою чашею можна придбати лише за 99,20 гривні.
Мультиприлад BRAUN (ручний блендер 600 Вт, насадка «вінчик», маленька та велика чаша для подрібнення продуктів) в «Радіотоні» коштує 512-530 гривень, залежно від матеріалу виготовлення нижньої частини блендера (пластик чи метал). Ще більш «наворочений» мульти-блендер цього ж виробника має ще й систему вакуумного зберігання продуктів, що подовжує термін їхньої свіжості. До цієї системи входять: два контейнери різного об’єму для зберігання продуктів та насадка-вакуумна помпа, що викачує з них повітря. Придбати цей «космічний» прилад (600 Вт, 15 швидкостей) в «Ельдорадо» можна за 799 гривень.
Коктейльні аксесуари
Якщо із придбанням побутової техніки в Рівному проблем немає, то щоб знайти формочки для льоду, мені довелося побігати — ні в посудових, ні в господарчих магазинах їх чомусь не продають. Лише в магазині «ДЦ» віднайшлися поліетиленові пакетики для льоду «Фрекен Бок» — 1,95 грн. У супермаркетах, наприклад «Сільпо», можна придбати різноманітні коктейльні аксесуари: соломинки, залежно від їхньої якості, коштують від 1,63 грн. за 40 штук до 1,55 грн. за 25 штук., паперові парасольки на бокали — 4,85 грн. за 25 шт., соломинки з паперовими фруктами — 9,14 грн. за 25 шт., мішалки-пальми — 12,78 за 25 штук.
Хоча для оздоблення домашніх коктейлів можуть підійти й цілком домашні, а головне, їстівні прикраси — шматочки фруктів, збиті вершки, терті горіхи, шоколадна чи кокосова стружка. Також дуже гарно виглядає «іній» на обідку бокала — зробити його можна, змочивши краї бокала соком чи сиропом, а потім опустивши його в блюдечко з цукром чи кокосовою стружкою.
Що ж до рецептів коктейлів, то їх можна віднайти як у спеціалізованій літературі, так і в Інтернеті. А можна й відчути себе справжнім барменом і експериментальним шляхом винайти свій, найсмачніший у світі коктейль.





