Губить людей все-таки пиво…На малі градуси «підсіла» чверть слов’янців

4374 0

Ми у соцмережах:

Губить людей все-таки пиво…На малі градуси «підсіла» чверть слов’янців

«Пиво — таке, як воно є», воно — «поєднує друзів», воно — «там, де успіх» і «робить тебе справжнім», — день у день повторюють з телевізійного екрана ті, до кого взагалі питань не виникає — Андрій Шевченко і Віталій Кличко. І якось відразу хочеться відчути себе теж хоч трішечки «справжнім», особливо коли для цього потрібно дуже мало — сходити за холодненьким пивцем. До того ж звідкись пам’яталося, що пиво — найкорисніший і безпечний напій. Ним миють волосся, дають по ковтку маленьким дітям — у ньому містяться важливі вітаміни, але головне — ним так приємно втамувати спрагу в спекотний день. Можна з друзями, а можна і поодинці. Стане хмільно і приємно, і після пляшки обов’язково зловиш себе на думці: «А життя налагоджується!».

ЗДРАСТУЙ, П’ЯНЕ ЩАСТЯ... Симпатична баночка пива в руках, кокетливо відставлена вбік сигаретка... Залізши з ногами на одну з лавочок, що на центральній площі Слов’янська, сиділа приємної зовнішності панянка років двадцяти. Полуденне сонце нещадно розжарювало повітря, і дівчина, сховавшись у тіні дерев і потягуючи пиво, очевидно, рятувалася так від спеки. Незабаром до неї приєдналася інша дівчина, на ходу повідомляючи новину: — Холодного більше не було, я взяла «Артуа». — Окей! Заплигуй, — кивнула перша. І вони захоплено почали щось обговорювати. На моє «як справи» відповіли із задоволенням: — Та от пивця взяли, спека просто нестерпна. Взагалі, пиво — класна річ. Шкода, від нього швидко поправляєшся. Але один бармен нам розповів секрет — у пиво потрібно вичавлювати часточку лимона, тоді живіт не росте, — поділилися подруги. Вони пригадали, що вперше спробували пиво років у п’ятнадцять, але тоді його смак їм не сподобався. Оцінили вони його через кілька років. Обидві дівчини навчаються у вузі на третьому курсі, у майбутньому — вчителі. Юні шанувальниці пінного зізналися, що п’ють щодня. Зазвичай беруть по дві пляшки, але іноді, буває, хочеться ще, тоді їхня зустріч закінчується «десь по два літра на особу». Вважають, що залежності в них немає. «Можемо пити, а можемо і не пити, тільки якщо не пити, якось нудно», — говорять вони. Такі розмови викликають на обличчі іншої нашої героїні сумну посмішку. Сорокап’ятирічна слов’янка — пацієнтка наркологічного диспансеру з освічених, благополучних людей: родина, дорослі діти, хороша робота... Вперше до наркологів звернулася п’ять років тому. Сьогодні це її четверта спроба зупинитися. — П’ятнадцять років тому я починала з пляшки пива щовечора. Знімала стрес, що накопичився за день. Через кілька років цього стало мало. Вечорами, перед телевізором, я почала випивати близько двох літрів пива. Спочатку чоловік був не проти, як і я, вважав пиво напоєм, що тамує спрагу. Але коли це стало необхідністю... На роботі помітили, що в мене тремтять руки. З’явилася набряклість. Болі в серці. Не думала, що зі мною може таке трапитися, — розповідає жінка, — але зупинитися я вже не могла. Щодня зарікалася не купувати пиво. Але купувала. Тому що «тверезі дні» стали для родини прокляттям — терпіти мої нерви і дратівливість вони не могли.

ПИВО — ЛЕГАЛЬНИЙ НАРКОТИК Наркологи б’ють на сполох: пивний алкоголізм в Україні досяг національних масштабів. За останні десять років пивних алкоголіків в Україні стало в десять разів більше, свідчить статистика. Реклама зробила пиво частиною молодіжної субкультури — атрибутом повсякденного життя. Людям нав’язується, що ті, хто п’є пиво — влаштовуються на престижну роботу, легко забивають гол і знайомляться з гарними дівчатами. У рекламі за кухлем пива сидять люди, що реалізували себе, із сильним характером, і «пінне» сприймається, як легкий шлях до успіху. За даними Українського інституту соціологічних досліджень 37% хлопчиків і 27% дівчаток віком 1315 років вже пережили стан алкогольного сп’яніння. Майже 70% першокурсників п’ють пиво щодня. Ця статистика, за словами головного лікаря слов’янського наркологічного диспансеру Павла Ляпіна, справедлива і для Слов’янська. З діагнозом синдром від алкогольної залежності з початку року в міському наркодиспансері на обліку перебувало 2112 осіб. Такими, що зловживають, була визнана 1051 особа, з них 37 підлітків і 8 дітей. Павло Леонідович запевняє: офіційна статистика — лише підводна частина айсберга, яка менш ніж на 10 відсотків відображає реальність. — Пиво вважається безневинним напоєм. Але якщо раніше його виготовляли природно, дотримуючись процесів шумування, то сьогодні це алкогольний напій, у якому спирт розведений у воді. Плюс — концентрати і харчові добавки, — говорить головний нарколог Слов’янська. — Насправді пиво — це психоактивна речовина, поряд з наркотиками, горілкою і тютюном. Але його продаж не заборонений і ніхто його не контролює. Пивний алкоголізм підступніший, ніж «великоградусний», — одноголосно стверджують наркологи, — він розвивається непомітно, але швидко переходить у тяжку форму і дуже важко лікується. При цьому жінки спиваються вдвічі швидше за чоловіків — за два-три роки. Чоловіки підсідають на пиво за три-п’ять років. Доза, при якій може виникнути залежність, у кожного своя, але більше значення тут має регулярність. Скільки пива в день може вважатися нормою, Павло Ляпін не назвав, підкресливши, що нормою для людського організму є стан тверезості. Відповідно до міжнародних норм, людський організм без шкоди для здоров’я здатен впоратися з 125 г коньяку або горілки, 0,5 л сухого вина і 1,5 л пива. Експерти ВООЗ дійшли висновку: людина перевищує норму, якщо частіше, ніж два-чотири рази на місяць вживає напої міцністю 40 градусів, у кількості більше 200 г. — Розділяти спиртні напої за ступенем їхнього шкідливого впливу на організм я б не став. Пиво, як і горілка, — той же спиртний напій, а нешкідливого алкоголю не буває, — робить висновок Павло Ляпін. На думку фахівців, щоб боротися з пивним алкоголізмом, необхідно ввести контроль за місцями продажу напоїв і розбавляти агресивні пивні кампанії соціальною рекламою, яка пропагує здоровий спосіб життя.

ПИВНИЙ ЖИВІТ — ЦЕ ЩЕ КВІТОЧКИ... Тих, хто не сумнівається в шкоді міцних алкогольних напоїв, — немало. Загальновідомо, що їх вживання призводить до цирозу печінки, захворювань серця і судин. Але головне — формує патологічну залежність від алкоголю. Про шкоду пива якось говорити не прийнято. Проте лікарі запевняють, що за шкідливістю для організму пиво може зрівнятися тільки із самогоном. У процесі спиртового шумування й у пиві, і в самогоні зберігаються отруйні з’єднання (продукти шумування) — альдегіди, сивушні олії, метанол, ефіри, вміст яких у пиві перевищує рівень їх допустимої концентрації в горілці, отриманої зі спирту вищої очистки. Тому пляшка-дві пива щодня, за словами лікарів, можуть серйозно підірвати здоров’я. Пиво швидко переповнює кровоносні судини. Це призводить до варикозного розширення вен і розширення меж серця. Так виникає синдром «пивного серця», коли серце провисає, стає в’ялим і погано качає кров. Визнано, що ці зміни пов’язані з наявністю в пиві кобальту, який застосовують як стабілізатор пивної піни. Крім того, в любителів пива кобальт викликає запальні процеси в стравоході й шлунку. Володіючи могутнім сечогінним ефектом, пиво вимиває з організму білки, жири, вуглеводи і мікроелементи. Одна із найсерйозніших особливостей пива — наявність рослинних естрогенів. І якщо пиво вживати часто й у значних кількостях, то естрогени викликають зміни в ендокринній системі. В організмі чоловіків виділяється речовина, що пригнічує вироблення чоловічого статевого гормону тестостерону. Одночасно починають вироблятися жіночі статеві гормони, які викликають зміни зовнішнього вигляду чоловіка — розростаються грудні залози, стає ширшим таз, знижується потенція. У жінок грубіє голос, з’являються «пивні вусики», зростає імовірність захворіти на рак.

ЩО МІСТИТЬСЯ В ПИВІ Пиво — алкогольний напій. Його основні компоненти — вода (91–93%), вуглеводи (1,5–4,5%), етиловий спирт (3–8%) і азотовмісні речовини (0,2–0,65%). У пиві є мальтоза, яка сприяє відкладенню жирів, валеріанова кислота — заспокійливий засіб, алкалоїд хімулін, ефірні олії, вітаміни групи В, інші азотисті й мінеральні речовини, що звеселяють і розслаблюють. Мінеральні з’єднання і вітаміни надходять у пиво із солоду. Пиво відрізняється високим вмістом калію. У процесі приготування пива концентрація вітамінів знижується — їх знищують мікроби шумування. Тому тільки 10 літрів пива на день здатні забезпечити 100% добову потребу у вітаміні В2. Гіркі речовини, що надходять у пиво з хмелю, належать до категорії психоактивних сполук і справляють седативну, снотворну, а у великих дозах — галюциногенну дію. У пиві містяться біогенні аміни, що провокують розвиток підвищеного артеріального тиску, викликають головний біль і можуть призвести до ураження нирок. Фітоестрогени — рослинні аналоги жіночих статевих гормонів — потрапляють у напій із хмелю. У пиві їх 136 мг/л. Проте цієї кількості досить для гормонального впливу на організм людини.

ДО НАРКОЛОГА ЧАС, ЯКЩО: 1. З пляшкою пива в руках світ здається яскравішим, а «тверезі» дні викликають депресію. 2. Радує будь-який привід випити. Або його шукають. 3. У день випиваєте більш як 125 г коньяку або горілки, або більше 0,5 л сухого вина, або понад 1,5 л пива. 4. Через спиртне трапляються провали в пам’яті. 5. Близькі люди кажуть: «Коли ти вже припиниш?!». 6. Пляшку пива купуєте «на останні». 7. З’являється похмільний синдром. 8. Турбує тремтіння в руках, слабкість, інші проблеми зі здоров’ям. 9. Для досягнення алкогольного сп’яніння звичайної дози стає мало. 10. Організм втрачає захисний блювотний рефлекс.

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА У пивній рекламі часто згадують про древнє походження пива і про традиції пивоваріння. Але без уточнення — протягом багатьох століть пиво було напоєм для черні і простолюду (через дешевизну). Пивним духом у Давньому Римі несло від рабів і римського плебсу, а в середньовічній Європі — від селян. Аж до середини XX століття пиво залишалося напоєм для нижчих класів, поступово позиціонуючись як найдемократичніший напій. В Україні сьогодні пивоварна галузь — одна з тих, що найдинамічніше розвиваються. Це найбільші платники податків країни, які допомагають у вирішенні багатьох соціальних завдань: надають робочі місця, підтримують культуру і спорт. Проте в історії нічого не змінилося — виробники пивної реклами звертаються все до тієї ж цільової аудиторії... — За даними Українського інформаційного центру з проблем алкоголю і наркотиків, середньостатистичний українець випиває за рік 57 л пива, у той час як росіянин — 65, американець — 90, німець — 130, а чех — 160. — З 1996 по 2006 рік виробництво пива в Україні зросло в 4,5 раза. — У 2006 році на рекламу пива в Україні було витрачено 2,65 млн. доларів. Для порівняння: у 2005 році — 1,72 млн. доларів. — При цьому обмеження з продажу і реклами алкоголю не стосуються пива. Для реалізації пива не потрібна ліцензія. Українське законодавство забороняє продавати алкогольні напої міцністю від 8% і вище особам до 18 років, але пиво до таких не належить.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також