Нічна робота: «за» чи «проти»

2094 0

Ми у соцмережах:

Нічна робота: «за» чи «проти»

Головне, що приваблює більшість людей у нічній роботі, — вища оплата. Для багатьох старанних студентів-поденників такий режим дня є ледве не єдиною можливістю поєднати навчання з підробітком. Для інших людей вечірня робота рівносильна втечі від домашніх конфліктів.

Втім, рятуватися вночі можна не тільки від сварок з ріднею, але і від хронічних конфліктів у колишньому (денному) колективі, а також причіпок начальства. Втім, описані вище приклади відносяться все-таки до категорії вимушених рішень. А є і ті, кого нічна романтика манить сама по собі.

Категорично протипоказана Вагітним жінкам ні за які гроші не варто ризикувати власним здоров’ям і життям ще не народженої дитини. За даними західних досліджень, навіть фізично важка праця, наприклад, пов’язана з постійним перебуванням на ногах біля верстата, не загрожує такими тяжкими наслідками, якими здатна обернутися зміна природного для людини режиму сну. Робота цілодобово або в третю зміну збільшує ризик передчасних пологів та інших патологій у півтора раза. Також не можна працювати в нічний час матерям, які мають грудних малят, неповнолітнім підліткам і тим, хто страждає на ніктофобію — досить рідкісне захворювання, пов’язане з острахом темряви. Втім, останніх ніякими грішми не виманиш з дому після настання темряви.

Типові проблеми Багато фахівців говорять про те, що звичка працювати вночі й здоров’я — поняття несумісні. Хронічно порушувати природний хід біологічного годинника дуже шкідливо. Так, голландські дослідники дійшли висновку, що люди, багато років працюючи в темний час доби, набагато частіше страждають від серцево-судинних захворювань.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також