Спірні ставки

2879 0

Ми у соцмережах:

Спірні ставки

Сім років тому міська рада Рівного надала в оренду півгектара землі на вулиці Малорівненській для ведення селянського господарства. А нещодавно виявила, що на цій ділянці влаштовано три ставки для розведення риби. Відомо це стало після того, як сусіди почали скаржитись.

”Через ставки вода піднімається на висоту до метра” Ірина Карповець, яка мешкає по сусідству зі ставками, розповіла: — Через ставки у нас постійно стоїть у підвалах вода. Так, приміром, у гаражі (в ямі для ремонту авто) рівень води іноді піднімається до 1 метра. Ми вже зверталися півтора місяця тому в інспекцію з охорони земель, однак відповіді не отримали. Приїжджав сюди за нашими скаргами міський голова. Завдяки його втручанню з території біля ставків хоч сміття вивезли, бо сусідка його не прибирала. А ось воду в ставках тоді так і не спустили. Свої претензії до сусідки має й Володимир Круглов: — У моєму погребі постійно вода сягає висоти 20-30 см, а часом, як дощ пройде, піднімається й до 70 см. Щоб набрати картоплі, мені доводиться по дошках лазити. До створення ставків нас не затоплювало. Крім цього, мені цікаво, за які такі заслуги людині у центрі Рівного дали півгектара землі для ведення сільського господарства. А тут ще й господарство не сільське, а рибне. Я так розумію, що на розведення риби має бути ліцензія, дозволи відповідних органів. Чи є це все у сусідки? Думаю, що ні. Так само цікаво дізнатися, чи справді у неї є договір оренди цієї землі і чи сплачує вона орендну плату за неї. Адже коли приходили перевірки, вона не змогла документи надати.

”Нам запропонували це болото, щоб заохотити тут будуватися” Дружина покійного орендаря землі Миколи Стренка пані Людмила запевняє, що рівень грунтових вод у районі вулиці Малорівненської завжди був високим. І, за її словами, це можуть підтвердити тутешні старожили. — Ставки тут ні до чого. Навпаки, вони знижують рівень грунтових вод. А запропонувала нам ці півгектара землі міська влада ще у 1990 році. Ми не хотіли у цьому місці брати ділянку для будівництва будинку, тож нас «заохотили» таким чином. Землю давали для освоєння болота. А у 2002 році чоловік оформив ділянку в оренду на десять років для ведення селянського господарства. Тут були багнюка і купа сміття. Оскільки у чоловіка були вантажні автомобілі, сміття ми повивозили. Чому викопали ці копанки? Бо тут били джерела і на висоту держака від лопати стояла вода. Тому ми й не хотіли тут ділянку брати. Але нас вмовив тодішній міський голова Марков. Сказав: «Облагородьте собі це болото і вода спаде». Тож ми й зробили ставки, щоб на ділянці стало сухо. Щастя від них невелике, бо вода підмиває ввесь час торф’яний берег. І ось я знов мушу думати, як його укріпити, де взяти на це кошти. Як я ставки використовую? Качки мої там плавають. Може, є й риба там. Не знаю. У мене немає коштів на те, щоб розводити рибу. Я — пенсіонерка і в мене 20-річний син-інвалід на візку. Тож мені не до того. Та й раніше ми не могли розводити рибу, бо лікували дитину. А сусіди, буває, що сидять на ставках з вудками. Я не забороняла їм це робити. Лише казала, щоб не залишали сміття після себе. Звісно, я маю договір оренди земельної ділянки. Щоправда, після смерті чоловіка (а він помер торік у січні) ще не переоформила його на себе. Адже не набула права на спадщину. Донька покійного чоловіка від першого шлюбу подала позов до суду з цього приводу. Чекаємо нині повістки в суд. А щоб вирішити питання з орендною платою за ділянку, зверталася у податкову інспекцію. Правда, там були зайняті і попросили звернутися пізніше. Втім, у будь-якому разі я не платила за ділянку лише з минулого року, а до того часу в чоловіка навіть була переплата. Перевіряли мої документи на землю й працівники управління земельних ресурсів і ніяких порушень не побачили. Чому сусіди скаржаться через ставки? Один із сусідів — безробітний, тож має досить часу для написання скарг. Крім цього, думаю, він хоче собі ділянку забрати, щоб збудувати поруч хату доньці. З рештою сусідів у мене нема ніяких конфліктів. Адже у мене, так як і в них, після дощів у підвалах стоїть вода.

Коментарі Роман Гресько, начальник міського управління Держкомзему: — Якщо людина будує ставки з відповідними гідротехнічними спорудами, проект будівництва має бути обов’язково погоджений. Якщо ж їй надали землю для ведення особистого селянського господарства на болоті, людина має право на ній влаштувати копанку. І я тут не бачу ніяких проблем. Скажімо, розведення качок на цій копанці і буде веденням селянського господарства. Чи можуть такі копанки сприяти підвищенню рівня грунтових вод на цій вулиці, потрібно дізнаватися у фахівців з водного господарства. Щодо внесення орендної плати, то її сплачувати має той, хто фактично користується ділянкою, хоч він і не вступив ще у спадщину. Інакше можуть виникнути проблеми при переоформленні договору оренди. Василь Турченюк, декан факультету водного господарства Національного університету водного господарства і природокористування: — Думаю, що ставки на вулиці Малорівненській не сприяють підвищенню рівня грунтових вод і не знижують його. Адже влаштовуй чи не влаштовуй водойми, він буде однаковим. Втім, на влаштування ставків, копанок чи будь-яких інших водойм має обов’язково бути дозвіл обласного управління меліорації і водного господарства. Щодо ліквідації підтоплення у даному місці, то це зробити непросто. Адже для здійснення меліоративних робіт і відведення води необхідно дренажні системи прокладати через людські ділянки, а не всі на це погоджуються, бо в одного там хлів стоїть, в іншого дерево росте тощо. Віктор Терещенко, начальник обласного управління меліорації і водного господарства: — Дозвіл на будівництво водойм дає міська рада. Ми лише погоджуємо це. В даному разі з нами будівництво ставків ніхто не погоджував. Оскільки землю на Малорівненській надавали для ведення селянського господарства, на ній не мали права влаштовувати водойми. А щоб зробити висновок, чи могли ставки посприяти підвищенню рівня грунтових вод, потрібно здійснювати вишукувальні роботи.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також