«Жива» їжа «оживить» організм

3847 0

Ми у соцмережах:

«Жива» їжа «оживить» організм

Докучливий головний біль, сонливість та відчуття постійної втоми у більшості випадків є сигналом про те, що ви неправильно харчуєтеся. Що ж стосується серйозних хвороб серця, органів травлення, дихання, сечовидільних органів, крові тощо, то сподіватися на одужання можна лише в тому випадку, якщо відрегулювати свій раціон, наповнивши його корисними, потрібними й «живими» продуктами. Про це дуже переконливо розповів болгарський цілитель Іван Йотов у своїй книзі «Харчування ХХI століття» . Система харчування Йотова вже випробувана на сотнях людей, які, керуючись її постулатами, повернули собі здоров’я. Високу схвальну оцінку вона отримала й серед поважних фахівців у сфері натуропатії та дієтології.

Ми попросили Івана Найденовича розповісти про деякі важливі моменти у підборі продуктів для повсякденного харчування.

Що таке «жива» їжа — Іване Найденовичу, один із розділів вашої книги має назву «Живе» харчування». Що означає цей термін? — В основі «живої» їжі лежить сутність життя. Вона визначається належністю чи відсутністю в ній сонячної енергії. Бо саме Сонце, яке є джерелом життя на Землі, породжує всю енергію, а також закладає в продукти харчування специфічну інформацію. Тому все те, що виросло безпосередньо під променями Сонця, є найбагатшим з погляду насиченості сонячною живою енергією. Це злаки, овочі, фрукти, насіння, зерна, горіхи, бобові, трави. Ці продукти настільки насичені якісною енергією, що навіть невелика кількість їх може задовольнити потребу людини в денному раціоні. Приміром, воїни племені туарегів у Африці задовольняються 2-3 фініками на день. І цього їм досить. — А що стосується продуктів тваринного походження? — Коли ми говоримо про будь-які продукти: і тваринного, і рослинного походження, потрібно чітко собі уявляти, що під однією й тією ж назвою може бути їжа зовсім різної якості. Скажімо, словом м’ясо люди називають продукти, які є зовсім різними з погляду шкідливості чи корисності. Приміром, якщо вас пригощають м’ясом гірського баранчика, який випасався на альпійських (екологічно чистих) луках, страву з якого приготували відразу після того, як тварину позбавили життя і свіжою подали на стіл, то, звичайно, це «живий» продукт. Якщо ж корова роками стояла в брудному стійлі, її годували захімізованими комбікормами, після цього повезли на бойню, де вона стояла в черзі за смертю, приймаючи на себе всі жахливі флюїди тварин, які гинуть, потім м’ясо з неї тримали (інколи досить довго) в морозильній камері, і лише після цього воно потрапило на прилавки магазинів та обідній стіл споживачів, то такий продукт важко назвати «живим». Під таким кутом зору потрібно розглядати й інші продукти: молочні, яйця, овочі, фрукти. Не можна назвати живими й рафіновані, дезодоровані, консервовані, очищені від усіх корисних речовин продукти, які сьогодні нам пропонує харчова промисловість. — Іване Найденовичу, але людям важко відмовитися від смачної їжі. — Відмовлятися від смачної їжі не потрібно, адже таким чином людина вимушена позбутися широкого спектра позитивних емоцій. Потрібно лише стежити, щоб смачне на її столі не було шкідливим.

Яка їжа лікувальна — А яка їжа є лікувальною? — Передусім — це рослинна їжа, яка має переважати в раціоні людини, бажано в сирому вигляді. Вона містить антиоксиданти (речовини, які борються з вільними радикалами, що спричинюють старіння організму), фітонциди, ефірні олії, пектини, органічні кислоти, рослинні гормони, вітаміни й мікроелементи, біологічно активні речовини. Саме ці компоненти потрібні для нормалізації всіх функцій організму, забезпечення процесів життєдіяльності. Візьмімо для прикладу такий овоч, як капуста. Це аптека різноманітних вітамінів: С, Р, В1, В2, U (противиразковий), провітаміну А тощо. Крім того, мінеральний склад капусти нагадує таблицю Менделєєва: калій, натрій, хлор, залізо, марганець, фосфор, сірка, магній, хлор, кобальт, миш’як, йод, фтор, кремній, цинк, мідь, бор тощо. Варто зазначити, що в капусті міститься велика кількість ферментів, які регулюють обмін жирів в організмі, а також фітонцидів, які пригнічують ріст хвороботворних бактерій та грибів. Цікаво, що у квашеній капусті кількість вітаміну С більша. Цей продукт буде особливо цінним і корисним, якщо його приготувати без солі. Пропоную рецепт безсольової кислої капусти за Брего-балканським способом приготування. Для цього потрібні: Головкова капуста. Можна нею й обмежитися, але мешканці Балканського півострова додають до капусти інші сирі овочі, які надають цій страві додаткового смаку й додаткових корисних речовин. Їх можна підібрати на свій смак. Розповім про ті, що використовують болгари. Інші сирі овочі: нарізані — цибуля, морква, ріпа; цілі — невеликі зелені помідори, огірки, невеликі стручки червоного перцю; посічені — часник (6 зубчиків на головку капусти), селера, цвітна капуста. Спеції. Спочатку відміряйте за смаком, потім подрібніть до порошку: півтори столові ложки з верхом суміші насіння кмину, кропу і селери на кожну головку капусти. Спеціальні добавки: у сім’ї Брегів на кожну головку капусти додавали ще й по одній столовій ложці приправи з морських водоростей та розтертого на порошок сухого часнику. Морська водорость насичує цю страву йодом і багатьма поживними речовинами. Процес ферментації триває в середньому від 7 до 10 діб. Дуже багато можна розповідати й про користь яблук. Зупинюся лише на двох важливих моментах, які я виділив і в своїх книгах. Щоденне вживання близько 300 г яблук дає змогу практично повністю ліквідувати атеросклеротичні явища, які спричинюють серцево-судинні розлади. Бо речовини, що містяться в яблуках, тонко й точно регулюють концентрацію холестерину в крові. Людям, у яких проблеми з щитоподібною залозою внаслідок нестачі йоду в організмі, рекомендується вживати яблука разом із насінинками, які містять цей мікроелемент у значній кількості. З погляду лікувальних властивостей, можна дати характеристику практично кожному з овочів і фруктів.

Як очистити забруднену їжу — Сьогодні овочі та фрукти вирощують на землі, забрудненій радіонуклідами, мінеральними добривами, тому вони також містять ці шкідливі для здоров’я елементи. — Овочі і фрукти, забруднені радіонуклідами та хімічними домішками, можна очистити, якщо покласти їх на 15-20 хвилин у глиняну воду (2-3 ст. л. глини на 1 л води). Поліпшити якість продуктів можна і з допомогою піраміди. — Властивості піраміди та її вплив на здоров’я людини сьогодні цікавлять багатьох. — Дослідженню цього питання я приділив багато уваги. Маю власні розробки пірамід для «домашнього використання». — Будемо вдячні вам, якщо розповісте про це нашим читачам у наступних числах газети. — Гаразд, домовилися.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також