У телевізорі новина пройшла. М’ясо має подешевшати. Не настільки, щоб щодня пенсіонерові цим продуктом заправлятися, але все одно цікаво. Відразу ж пригадується літературний герой на прізвище Паніковський. Той самий, котрий у розпал суперечки пропонував: «Поєзжайтє в Кієв і спросітє!». До Києва їхати не обов’язково. Досить на базар піти і запитати у м’ясному відділі, коли востаннє м’ясо дешевшало в півтора раза? Не було такого. Ніколи. М’ясо може тільки дорожчати, це вам на базарі кожен скаже.
У телевізорі новина пройшла. М’ясо має подешевшати. Не настільки, щоб щодня пенсіонерові цим продуктом заправлятися, але все одно цікаво. Відразу ж пригадується літературний герой на прізвище Паніковський. Той самий, котрий у розпал суперечки пропонував: «Поєзжайтє в Кієв і спросітє!». До Києва їхати не обов’язково. Досить на базар піти і запитати у м’ясному відділі, коли востаннє м’ясо дешевшало в півтора раза? Не було такого. Ніколи. М’ясо може тільки дорожчати, це вам на базарі кожен скаже. А може, вони не знають про бразильських свиней? Тих самих, котрі відповідно до оголошеної урядом інформації, обходяться бразильським фермерам по долару за кіло. І тільки нехороші контрабандисти, яким, як відомо, сказали «стоп», заважали південноамериканським кабанчикам переміщатися у бік наших прилавків за подібною ціною. Про нашого м’ясовиробника теж не забули. Підтримати його хочуть усіма доступними уряду засобами. Припустимо, що все саме так. Але щось не віриться в те, що великовантажні кораблі з бразильськими льохами уже швартуються в порту Одеси або хоча б Гданська. Так само сумнівно, що в сільській місцевості затаїлися череди вгодованих кабанів, які тільки команди чекають з Кабміну, щоб бути зарізаними та відправленими на прилавки для задоволення попиту і зниження цін. Те ж саме можна сказати і про велику рогату худобу, що носить на собі яловичину. Худоби цієї, говорять, в Аргентині сила-силенна. Не знаю, як в Аргентині, а в нас сільські пейзажі вже котрий рік прикрашають «кістяки» свиноферм і відгодівельних пунктів ВРХ (великої рогатої). Якщо і плодиться там щось м’ясне, то винятково пацюки, чиє поголів’я ніяким Кабміном не враховується. А те м’ясо, що на базарі, так воно вдома відгодоване. Хазяїном, який не ворог собі, щоб ціни знижувати. Хотілося б нагадати керівникам нашого уряду, що яловичина і свинина, на відміну від нафти і газу, набирає вагу відносно повільно, природним, так би мовити, способом. «Накачати» країну м’ясом за кілька тижнів неможливо, якщо це справді м’ясо, а не прострочені консерви зі стратегічних запасів бундесверу 50-х років минулого століття. Кабанчика слід спочатку виростити, відгодувати, а потім зарізати, як належить: на фарш, на ковбаску, на печеню... Народ ближче до Великодня цим сам потихеньку займеться без підказок від міністрів. З іншого боку, не віриться, що наш прем’єр-міністр може пообіцяти і нічого не зробити. Можливо, щось м’ясне і подешевшає ближче до травня. Скоріше за все, це буде ковбаса. Та сама, котру моя сусідка влучно назвала «салоімітатором». А м’яса можна поки не їсти взагалі. Піст-бо.