Микола Несенюк: Може виправимо помилку Хмельницького?

1748 0

Ми у соцмережах:

Микола Несенюк: Може виправимо помилку Хмельницького?

Богдан Хмельницький завжди був героєм для московської влади. Саме московська влада ще у позаминулому столітті поставила йому пам’ятник у центрі Києва, побудувала храми на його честь і всіляко возвеличувала його заслуги у війні проти польського поневолення. Теж саме продовжила і радянська комуністична імперія – пам’ятники Хмельницькому встановили чи не у кожному райцентрі, назвали його іменем вулиці. Сталін назвав його іменем місто Переяслав, а вже після Сталіна комуністи перейменували на Хмельницький старовинне місто Проскурів.

Як на мене, то Москва мала би славити Хмельницького ще сильніше і вважати його засновником своєї держави. Судіть самі – в середині 17-го століття він повстав проти польського короля, спалив у кривавій війні із сотнями тисяч загиблих чи не всю Україну, а зазнавши невдачі пішов на поклон до московського царя, віддавши йому більшу частину України.

Якби не це – Московське князівство ніколи би не вилізло із мокшанських боліт, платило би данину кримському хану, а про жодну Російську імперію і мови би не було! І тепер, завдячуючи герою Хмельницькому ми вже четверту сотню років не можемо здихатись московських загарбників. Ніхто не заперечує – під гнітом Польщі українцям теж було нелегко. Та чи можна було порівняти панування поляків із московським ярмом?

Не буду переповідати історію. Лише нагадаю тим киянам, що їздять до Львова скуштувати в центрі міста місцевих пляцок, що ці львівські квартали були такими самими вже двісті років тому. Тоді, коли на місці Хрещатика ще було болото і паслися кози… Порівняйте міста Галичини, яка залишилася під Польщею, з містами Сходу України, які були у складі Росії!

Звісно, нам не просто змінити понад трьохсотрічну «прошивку» наших мізків твердженням про те, що Богдан Хмельницький визволив Україну з-під польського поневолення. Ми досі не спроможемося продовжити це твердження словами про те, що Хмельницький привів Україну до набагато більш тяжкого, дикого і руйнівного московського поневолення, проти якого ми досі відбиваємось¸ щодня рахуючи російські ракети, що падають на наші міста.

Мій  пост про те, що варто подумати над приєднанням України до Польщі багато хто сприйняв як маячню. А чому, власне? Помилки варто виправляти. Краще пізно ніж ніколи. Особливо тепер, коли мільйони українців ховаються у Польщі від смертельної небезпеки російських обстрілів…

То може варто задуматись чиїм героєм був і є насправді Богдан Хмельницький і виправити зроблену ним трагічну помилку?

Микола НЕСЕНЮК


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також